[ Annons ]

Oscar Engelbert, vd Oscar Properties. Foto: Jennifer Glans.
Publicerat 17 mars, 2017

Så blir det när Oscar får välja

Oscar Properties är bostadsutvecklaren som genom både nyproduktion och konverteringar skapar bostadsrätter i Stockholmsområdet till priser i det övre segmentet. Vi har träffat bolagets vd Oscar Engelbert – Bonnierättlingen som vill förändra Stockholms stadsbild.

En ursäktande receptionist tar emot på Linnégatan i centrala Stockholm där bostads­utvecklaren Oscar Properties har sitt huvudkontor. ”Oscar sitter fast i ett möte som har dragit ut lite på tiden, men slå er ner så länge så kommer han strax”.

[ Annons ]

Det är inte lätt att få en intervjutid med bolagets grundare och vd Oscar Engelbert. Men efter otaliga mejl med hans presskontakt, ett inställt intervjutillfälle och den mindre förseningen till dagens möte är vi till sist igång.

– Jag är lite stressad idag, hur lång tid behöver ni? säger Oscar Engelbert och försäkrar oss om att det antagligen ska gå snabbare än vid ett vanligt intervjutillfälle eftersom han tenderar att prata på snabbt.

Vi slår oss ned i det ljusa kontorsrummet, i hörnet mellan Sturegatan och Linnégatan. Längs med två av väggarna löper stora fönster med nischerna täckta av böcker i travar om arkitektur, konst och inredningsdesign. Rakt över Sturegatan brer Humlegårdens parkstråk ut sig och på motsatt vägg hänger en imponerande målning från golv till tak.

Oscar Engelbert lutar sig bekvämt bakåt i en av fåtöljerna, med ena smalbenet vilandes över sitt andra knä. Intervjun kan börja.

Varför blev det fastighetsbranschen?

Det blir tyst i några sekunder innan han ursäktar sig med att han inte har hunnit ställa om hjärnan från dagens alla möten.

– Jag har ett stort intresse för arkitektur och design. När jag började titta på branschen 2003 gjorde jag det för att det fanns höga vakanser i Stockholm. Min idé byggde på att köpa upp fastigheter som delvis stod tomma och sedan konvertera dem till bostäder. Mig veterligen fanns det ingen som gjorde eller hade gjort den typen av konverteringar i Stockholm.

”Bygger man i centrala Stockholm har man ett ansvar att göra det på ett bra och spännande sätt”, säger Oscar Engelbert. Foto: Jennifer Glans.
På Nybrogatan 19 finns ett av Oscar Properties pågående konverteringsprojekt. Sekelskifteshuset, som en gång varit en skola, ska nu inrymma ett 40-tal bostäder.

Det första huset han köpte låg på Fridhems­gatan; ett gammalt posthus ritat av arkitekten Erik Lallerstedt med nästan fyra meter i takhöjd och fönster från golv till tak.

– Det var givna kvalitéer som ingen sett på bostadsmarknaden på många år.

Nyproduktionen i mitten på 2000-talet tilltalade långt ifrån alla. Själv tyckte Oscar Engelbert att det mesta var direkt tråkigt och föga inspirerande. Och visst fanns det en efterfrågan på marknaden efter något annat än de nyproducerade lägenheterna med 2,70 i takhöjd.

– Förr om åren hade vi folk som köade i tre–fyra dagar för att få tag på en av våra bostäder. Allt ifrån 20 till 80 personer sov på gatan för att få köpa. Det systemet tillämpar vi inte längre, men när vi har en säljstart brukar det vara väldigt hårt tryck.

Att det är lägenheter i de övre prisklasserna som, i alla fall statistiskt sett, endast en liten andel av befolkningen har de finansiella möjligheterna att förvärva tycks inte påverka efterfrågan på de objekt som Oscar Properties presenterar. Bostäderna är ofta inredda med exklusiva materialval och en inredningsdesign som ska tilltala det för området specifika kundsegmentet. I ett tidigt skede sätter företagets design­avdelning ett koncept för varje projekt. Men ”lyxlägenheter”, det vill Oscar Engelbert inte kalla deras objekt för.

I visningslägenheten på Nybrogatan 19 har konsten spelat en central roll. Framför ett av fönstrena står en skulptur av konstnären Tony Cragg.

– Vi ser det som att vi alltid ska ha den bästa produkten i varje område. Det går inte att bygga ett hus med en standard som på Östermalm i Tyresö eller Västertorp. Alla produkter är anpassade utifrån vad marknaden där gillar och vad de vill ha för typ av bostäder.

Ändå finns det inte ett enda projekt som Oscar Engelbert själv inte har haft en åsikt om.

– Jag ser fortfarande över alla planlösningar och godkänner vartenda kök. Det är viktigt för mig att vara med och säkerställa att rätt estetik, den som finns i vårt dna, återfinns i varje bostad. Det är nödvändigt för att vara i framkant och skapa en produkt som folk vill ha och som folk gillar. Det är också därför de väljer att betala lite extra.

Hans vision är att genom bolaget förändra Stockholms stadsbild till det bättre. Just nu bygger man det Oscar Engelbert, och säkert fler med honom, skulle kalla för tre av Stockholms nya landmärken. Till dessa hör Norra Tornen i Hagastaden, Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden och 79 & Park på Gärdet.

Foto: Jennifer Glans.

– Under en fyra–femårsperiod har vi tagit hit tre av världens bästa arkitekter och skapat tre fantastiska hus. Jag tycker med ödmjukhet att vi redan förändrar Stockholms stadsbild på ett signifikant sätt.

Men det har inte varit helt enkelt.

– Med 79 & Park kan jag inte säga att vi mötte något direkt motstånd. Men för Gasklockan var det annorlunda och vi fick inte igenom det vi först ville göra. Men vi lever i en demokrati och alla ska få tycka.

Byggnaden, som till en början var tänkt att bli 140 meter hög, tvingades man kapa med 50 meter efter en dom från Mark- och miljööverdomstolen.

Jag ser fortfarande över alla planlösningar och godkänner vartenda kök. Det är viktigt för mig att vara med och säkerställa att rätt estetik, den som finns i vårt DNA, återfinns i varje bostad.

– Det slutade med att det blev en lägre byggnad vilket är tråkigt, men jag tycker fortfarande att det är fantastiskt att få vara med och bygga ett hus som är 90 meter högt. Det är fortfarande en signifikant höjd. Och det är få hus i Stockholm som har den höjden.

Oscar Engelbert 

Ålder: 40 år.

Bor: Stockholm.

Utbildning: Gymnasiet.

Familj: Fru och två barn.

Aktuell: Som vd för det börsnoterade bostadsutvecklingsbolaget Oscar Properties som just nu bygger flera stora projekt i Stockholmsområdet.

Men trots planerna på att förändra stadsbilden i Stockholm är han inte missnöjd med hur staden ser ut idag. Tvärt om ligger arkitekturen honom varmt om hjärtat och Oscar Engelbert har än så länge inga planer på att vidga bolagets spelplan utanför Stockholms kranskommuner, eller landets gränser.

– Jag tycker Stockholm är fantastiskt som det är. Det som är tråkigt är den industrialisering av byggandet som sker idag för att komma ned i produktionskostnad. Det medför en ganska tråkig arkitektur som på sikt inte är bra för Stockholms utveckling.

Oscar Properties 

Grundat: 2004.

Orter: Stockholm, med kranskommuner.

Antal anställda: 120.

Omsättning: 2 341 000 tkr.

Projektportfölj: 3 824 bostäder, varav 1 047 är under pågående produktion.

Oscar Engelbert nämner konkurrenter som JM och andra stora byggbolag som dominerar nyproduktionsmarknaden och som har industrialiserat hela byggprocessen.

– Där ser alla hus mer eller mindre likadana ut.

Att komma ner i produktionskostnad menar han är fullt möjligt utan att göra avslag på estetik och arkitektur.

– Vår idé är att vi ska industrialisera sådant som kunden inte ser. Man kan ha ett effektivt byggande, men produkten ska aldrig se likadan ut som någon annan och kunderna ska alltid känna att de bor i en arkitektonisk pärla.

– Bygger man i centrala Stockholm, där du får bra betalt, tycker jag att man har ett ansvar i att ”bygga stad” på ett bra och spännande sätt.

Favoriten: Snack utan sladd

”Mina nya Airpods (trådlösa hörlurar för Iphone, reds. anm.) använder jag dagligen. Jag tycker inte så mycket om att lyssna på musik eller poddar i dem, utan använder dem istället som ett arbetsverktyg för att prata med mina anställda eller när jag ringer till min fru och mina barn. Jag pratar extremt mycket i telefon varje dag – det har blivit mitt sätt att kommunicera, eftersom jag inte skickar så många mejl längre. Det bästa är att de är trådlösa vilket gör att man slipper allt jobbigt trassel med sladdarna. Innan var det ett evigt kopplande när man haft telefonen liggandes i fickan och sladden åkt ut när man plockat fram den.”

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]