I Örebro testas ett nytt samarbete mellan Eon och ett tiotal fastighetsägare. Istället för att elda med smutsiga bränslen vid förbrukningstopparna laddas husen med värme.
Det är vid de högsta förbrukningstopparna som energiföretagen måste slå på sin spetskraft. Ofta innebär det att elda med fossila bränslen. Det är både dyrt och smutsigt. I Örebro har Eon bestämt att det ska vara slut med det senast 2025.
Därför har energibolaget nu ett antal fastigheter uppkopplade mot sitt system. När efterfrågan är som störst kan värmen skruvas ner tillfälligt. Om det behövs kan huset laddas med en något höjd temperatur under natten.
Eon gör en vinst om de slipper elda med dyr olja.
– Men fastighetsägarna får också ut flera saker genom samarbetet, säger Håkan Björliden, distributionschef på Eon.
Dels gör man en ren energibesparing i och med att fastigheten används mer funktionellt.
– Sen bygger vår prismodell på effektpriser. I och med att vi trycker ned toppeffekterna så kommer fastighetsägaren att betala ett lägre slutpris, säger Håkan Björliden.
Eon har också en rabatt kopplad till att man ansluter sig till systemet. Rabatten ska täcka kundernas kostnader för de installationer som krävs ge en uppmuntran till att man bidrar till ett mer hållbart energisystem.
– Men vi är i ett tidigt skede. När det blir en mer allmän produkt kan det komma att se annorlunda ut. Rabatten måste naturligtvis spegla våra förtjänster säger Håkan Björliden.
Det kommunala fastighetsföretaget Örebroporten är med och testar metoden. Att man temporärt har höjt eller sänkt 0,2 – 0,3 grader har knappt märkts enligt Mikael Karlsson, teknisk chef på Örebroporten.
– Det är ingen som har klagat hittills på det. Det ligger i bakgrunden och bara snurrar och går, säger Mikael Karlsson till Svt.
Rent teknist finns det olika lösningar för denna typ av effektstyrning. I Malmö testar Eon att ta över styrningen av fastigheten. Det gör man inte i Örebro. Här sitter en kommunikationslåda hos varje kund. Utifrån den signal som Eon skickar ut styr sedan fastighetsägaren inom de parametrar som är möjliga för varje enskild fastighet.
– Vi har effektiviserat vår produktion långt. För att komma vidare söker vi dialog med fastigheterna i våra nät. Tillsammans kan vi lagra och låna energi från fastigheterna och på så vis få ner topparna i vår produktion.