André Johansson, presschef på HSB Riksförbund. Foto: HSB
Publicerat 22 februari, 2019

Så agerar HSB efter återköpen

Svenska byggbolag och bostadsutvecklare köpte tillbaka 400 lägenheter under det senaste året. Detta för att rädda bostadsföreningars ekonomi, enligt SVT Nyheter. Enligt HSB kommer detta påverka bolagets framtida bostadsbyggande.

SVT frågade de största byggföretagen och bostadsutvecklarna i Sverige hur många bostadsrätter de tvingats köpa tillbaka senaste året. Svaren kan ses som en indikation på en begynnande bostadskris. JM köpte tillbaka hela 181 bostadsrätter i Stockholmsregionen, medan HSB och Riksbyggen köpte tillbaka 120 respektive 58.

[ Annons ]

HSB:s förbundsordförande Anders Lago säger till SVT att krisen är värre nu är för tio år sedan, och skyller delvis återköpen på den höga byggtakten samt höga priser på lägenheterna.

HSB tänker nu avvakta att marknaden vänder och därefter försöka sälja lägenheterna igen. Man kommer alltså inte att hyra ut lägenheterna i det första skedet.

– Inte än i alla fall. Vi försöker först sälja dem som bostadsrätter, det är det som är tanken. Det är smidigast för föreningen också, säger André Johansson, presschef på HSB.

Att HSB köper tillbaka lägenheter i den här utsträckningen har inte hänt på tio år, men enligt André Johansson har man tagit höjd för sådana här situationer.

– Vi har kalkyler på det här. Om det sker ska vi kunna klara det, så det är inget problem för oss att det tar längre tid att sälja vissa lägenheter. Och det påverkar vare sig medlemmar eller föreningar ekonomiskt, säger han.

Enligt André Johansson kommer dock den här utvecklingen att påverka hur HSB bygger i framtiden. Men det handlar inte om att bygga lägenheter med lägre standard eller rena kategoriboenden.

– En konsekvens av det här blir ju att byggandet minskar. Men vi har nyligen tagit ett styrelsebeslut på att vi ska bredda erbjudandet, vilket betyder att våra nya bostäder måste nå fler målgrupper än tidigare. Det handlar om att bygga lite smartare och hitta lägen som funkar extra bra, för att få en prislapp som lockar fler, säger han.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]