[ Annons ]

Andreas Carlson, Infrastruktur- och bostadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Publicerat 14 april, 2023

(S) kräver svar av bostadsministern om byggkrisen

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) är kallad till civilutskottet för att svara på vad regeringen tänker göra åt byggraset, skriver Altinget.

Socialdemokraterna vill att bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) kommer till civilutskottet och förklarar hur regeringen ska hantera det minskande bostadsbyggandet. Enligt byggbranschens prognoser i år beräknas antalet bostäder sjunka med en tredjedel, från 38 500 ner till 25 500.

– Det är givetvis alarmerande. Vi anser att en ansvarsfull minister måste agera på denna typ av signaler, säger Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson till Altinget.

[ Annons ]

Hon menar att situationen är allvarlig för branschen, med de arbetstillfällen som riskerar att försvinna. Men också för unga som vill flytta hemifrån eller de som behöver flytta efter att ha fått ett nytt jobb. 

Jennie Nilsson tycker att regeringen och bostadsministern borde kalla både branschen och politikerna till bostadspolitiska samtal om byggsiffrorna, ränteläget och inflationen.

Exakt vilka åtgärder som Andreas Carlson bör ta fram kan Jennie Nilsson inte redogöra för i dagsläget, främst eftersom hon inte har någon information om hur läget ser ut.

– Det är därför som vi säger att ministern måste komma till utskottet och redogöra för analysen av situationen. Men det mest akuta jag hör från branschföreträdare just nu är bristen på kapital. Det går inte att finansiera projekt, inte ens projekt man tror på, säger Jennie Nilsson till Altinget.

En viktig prioritering enligt Jennie Nilsson är att få till långsiktiga regler som gäller över tid. Hon kritiserar också regeringens beslut att avveckla det tidigare investeringsstödet i förtid. 

– Man förtjänar kritik för att man inget gör, men det man ändå gör har skadat förtroendet för att politiken tar långsiktigt ansvar. Det är jätteallvarligt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]