[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 24 oktober, 2024

S-förslag om statsstöd döms ut av Allmännyttan

Sveriges Allmännytta varnar för att det undantag i EU:s statsstödsregler Socialdemokraterna förordar hotar den svenska modellen.

EU får snart sin första bostadskommissionär och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har pekat ut riktningen, bland annat genom att meddela att statsstöden för bostäder ska ses över.

Det öppnade ett fönster för Socialdemokraternas EU-parlamentariker Johan Danielsson.

[ Annons ]

– Då är det viktigt att vi griper det tillfället, så vi inte återigen riskerar att få en reform där man enbart tittar på hur man kan underlätta för den kontinentala modellen med social housing. Utan att det faktiskt också skapar ett utrymme för den typ av bostadsmodell som vi har valt att ha i Sverige, säger han till tidningen Altinget. 

Han talar alltså om en generell bostadspolitik med en allmännytta som ska tillgodose bostadsbehovet för en bred målgrupp. Inte som i merparten av Europa där man hare an socialt inriktad allmännytta, möjlig tack vare det existerande EU-undantaget där länderna kan ge den modellen att ge statsstöd.

I Sverige har vi Allbolagen som reglerar att de allmännyttiga bostadsbolagen verkar i konkurrens med privata bolag och med krav på affärsmässighet. Socialdemokraterna har flaggat för att man vill se undantag så att statliga stöd kan riktas till allmännyttan även i Sverige.

Något Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand nu varnar för i tidningen Altinget.

– Risken om man ska anpassa sig till Europa är att vi får in en modell i Sverige som är som den europeiska, det vill säga social housing och ett marknadssegment som de har i Europa Den risken finns i det här förslaget och dit vill vi absolut inte komma, säger han till Altinget.

På Sveriges Allmännytta är man kategoriskt mot en svensk modell av social housing. Enligt dem leder det till ökad segregation och en ökad tudelning i samhället.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Johan Danielsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Till Altinget säger Johan Danielsson att förändrade statsstöden inte alls måste innebära att den svenska modellen skrotas.

– Nej, men det är ju tvärtom, det är inte en farhåga. Att få möjlighet att göra det här med en social housing-modell, den möjligheten finns ju redan. Här ska vi öppna upp möjligheten att bedriva en mer aktiv bostadspolitik inom ramen för vår bostadsmodell, säger han.

Han resonerar kring hur kommunerna har ett bostadsansvar och att EU-regler inte bör hindra en mer en aktiv bostadspolitik. Men har inget svar på hur modellen kan se ut. 

Även på Fastighetsägarna har man reagerat på S-förslaget. Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, ser flera problem.

Han menar att det är viktigt att värna allbolagen och den konkurrensneutralitet den skyddar eftersom kommuner allena inte kommer att klara det stora behov av investeringar som finns på hyresmarknaden, inte minst i det befintliga beståndet.

– Vad gäller nyproduktion har därtill privata aktörer stått för merparten av byggandet. Att i den situationen kullkasta konkurrensneutraliteten och minska intresset från privata aktörer är huvudlöst, säger Martin Lindvall.

Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö universitet, har varnat för att allmännyttan reden är på väg att bli ”social housing per default”. Alltså att ekonomiskt utsatta hushåll söker sig i än högre utsträckning till allmännyttan

– Konsekvensen av S-förslaget blir en förstärkning av den utvecklingen. I en tid då hyresrättens attraktionskraft är hotad är det en förödande utveckling, säger Martin Lindvall.

Han menar, till skillnad mot Johan Danielsson, att det snarare behövs fler aktörer som medverkar för att lösa kommunernas bostadsförsörjningsansvar.

–  Att uppnå en större medverkan från privata aktörer, inklusive från finansieringssidan, blir svårt om man genom statsstödsreglerna implicit säger att kommunägda bolag ska ges fördelar för att bära det ansvaret. En rimligare diskussion vore den om hur staten kan erbjuda incitament för fler att samverka för en socialt hållbar bostadsförsörjning, säger Martin Lindvall.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]