[ Annons ]

Bakom legofiguren av Sally Ride, den första amerikanska kvinnan i rymden som har gett namn åt bolaget, skymtar ett luftbehandlingsaggregat.
Publicerat 17 januari, 2019

Rymdlösningar ska rena luften

Åtta patent fån NASA ska användas för att utveckla ny teknik för att behandla och rengöra luft i byggnader. Det svenska ventilationsföretaget Sally R kommer att börja med att testa sin teknik i förorenade London.

De åtta patenten omfattar flera områden av luftbehandling och rengöring och ägs av NASA. Ett relativt färskt avtal ger nu ventilationsföretaget Sally R att använda lösningarna. För att säkra licensen med NASA har Sally R fått stöd från Europeiska rymdorganisationen, ESA.

[ Annons ]

– Vår ambition är att bli världsledande på molekylärfiltrering i ventilationssystem. Genom att säkra dom här teknikerna har vi tagit ett tydligt steg i den riktningen, säger Fredrik Edström, CTO för Sally R.

Sally R har fått ett bidrag värt drygt 4 miljoner kronor från Boverket för att, tillsammans med Mälardalens Högskola och RISE, utveckla ett av patenten som berör en lågtemperaturkatalysator.

– Lågtemperaturkatalysatorn erbjuder ett energieffektivt sätt att säkerställa att hälsofarliga gaser från utomhusluften inte kommer in i fastigheten. Den fungerar på ett liknande sätt som en katalysator till en bil, men vid lägre temperaturer, säger Anders Edström, ansvarig för produktutveckling för Sally R, i pressmedelandet.

Genom projektet CleanTech Hubs som finansieras av Energimyndigheten arbetar Business Sweden med att hitta partners åt bolaget i London-området. I staden som är drabbad av luftföroreningar vill man testa tekniken och få ut den på marknaden.

Bolaget ska också utveckla teknik för hantering och oskadliggörande av kväveoxider (NOx).

– Med hjälp av den här tekniken vill vi ta bort kväveoxider från luften när den passerar ventilationssystemet på väg in i byggnaden. På så sätt kan vi säkra en hälsosam inomhusluft i urbana områden med höga halter av kväveoxider, säger Ph.D. Ida Iranmanesh, ansvarig för forskning och innovation för Sally R.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]