Anonymiserade intresseanmälningar för att motverka diskriminering och kulturhistoriska räddningsaktioner. Laris Fastigheters drivande duo Filip och Jenny Larsson har mycket på rull – så länge det sker på cykelavstånd.
Makarna Filip och Jenny Larsson, som driver det småskaliga fastighetsbolaget Laris Fastigheter i Malmö, är ett upptaget par.
När de inte sitter på kontoret eller är ute i verksamheten, så njuter de av allehanda naturupplevelser, såsom segling eller vandring i skog och mark.
Därför görs intervjun via skärm, vilket visade sig vara enda alternativet. Men det räcker för att se att de är en sammansvetsad duo som bubblar av entusiasm kring sitt bolag. De skrattar gärna och ofta, och avslutar ofta varandras meningar.
Men vi backar bandet lite.
Företagandet började tidigt för Filip Larsson, vd på Laris Fastigheter. Redan som 14-åring startade han egna sidoprojekt för att tjäna pengar, och i lumpen hade han ett slags kioskverksamhet och sålde godis från sitt skåp på förläggningen. Sedan var tanden blodad, och efter att han hållit på en hel del med IT fastnade han för fastighetsaffärer.
Men egentligen skulle Filip Larsson blivit civilingenjör.
– Man skulle plugga och skaffa sig en utbildning så att man kunde få bra jobb, tjänstebil och tjänstepension, det var liksom målet med allt. Så jag började läsa till civilingenjör, för det var min mammas kusin, och det var ju jättefint.
Men under studierna på LTH (Lunds tekniska högskola) träffade han på andra ”galenpannor” som varvade studier med eget företagande, och till sist insåg Filip Larsson att det där med ingenjör var nog inget för honom.
– Under fjärde året på utbildningen satt jag på en föreläsning och när dom började prata om tentamen kände jag inom mig att ”det är inte det här jag ska göra”. Så i pausen reste jag mig upp och gick, och kom inte tillbaka till LTH förrän jag blev gästföreläsare, säger Filip Larsson med ett skratt.
I pausen reste jag mig upp och gick, och kom inte tillbaka till LTH förrän jag blev gästföreläsare.
Jenny Larsson, affärsutvecklare och delägare i bolaget, flikar in:
– Till din mammas förtret, som inte fick gå på examensfest i kyrkan. Till skillnad från Filip tog jag faktiskt examen, och är utbildad civilingenjör i bioteknik med livsmedelsinriktning på LTH. Och Filips mamma fick komma på min examensfest.
Jenny Larsson beskriver sig som en person som inte kan stå och titta på när när hon ser något som behöver göras.
– Senast skrattade min pappa högt åt mig när vi skulle lämna teatern och alla stod i lång kö och väntade på att få ut sina kläder från garderoben, och en stackars kille kämpade bakom disken för att hjälpa alla. Då hoppade jag över disken och hjälpte honom att ta emot jackbrickor och dela ut kläder.
–Det säger nog lite om som mig som person.
JENNY & FILIP LARSSON
Bor: Villa i Malmö med sina barn
Intressen:
Jenny: Friluftsliv, segling, familj & vänner
Filip: Entreprenörskap, investeringar, segling, mat & vin
Tre ord om er själva:
Jenny: Omtänksam, ansvarstagande, cyklande
Filip: Nyfiken, ifrågasättande, frihetstörstande
Bästa pärlan i Malmö:
Jenny: Pildammsparken
Filip: Restaurang Lyran
Jenny beskriver sig som den mer försiktiga i företagandet, i alla fall jämfört med Filip som ser affärsmöjligheter överallt.
– Jag har alltid varit med, fast lite mer från sidan. Jag brukar skämta om att han alltid säger typ ”hur kan man göra detta till en business?”
Något som ofta är uppe till diskussion, enligt Jenny Larsson.
– Men sen har vi lite olika infallsvinklar och hur vi ser på problem, så vi är inte likadana. Vi brukar säga att vi kompletterar varandra väldigt väl och det tycker jag fortfarande att vi gör.
Laris fastigheter startade lite typiskt med att Filip Larsson fick en vision om en möjlig affärsidé:
– Jag läste en bok om att rika människor hade företag och fastigheter. Företag hade jag redan så jag tänkte om jag skulle bli rik så måste jag ha fastigheter också. Fastigheter hade och har en aura runt sig av att ”här finns det mycket pengar”.
Han berättar att många entreprenörer och företagskompisar har sagt att när de gjort sin ”feta exit” ska de investera långsiktigt i fastigheter.
– Så det är väldigt många som börjar med det, men många slutar för att de inte är intresserade av att lösa den typen av problem som kommer med fastigheter. Tittar man bara på hur mycket pengar man ska tjäna tror jag inte att man blir långsiktig. Alla vill få en OS-medalj, men vill du träna? Det handlar om att vara beredd att göra jobbet för att nå målet.
Tittar man bara på hur mycket pengar man ska tjäna tror jag inte att man blir långsiktig.
Filip Larsson, som tidigare jobbat mycket med IT och byggt hemsidor, säger att även om en sajt driver mycket trafik är det svårt för företaget bakom att få lån. Men har du en fastighet, som också driver en typ av trafik genom de personer som bor eller arbetar där, så blir det mycket lättare att gå till banken.
– En hemsida är svår att värdesätta, men en fysisk byggnad av tegelstenar, glas och plåt är lättare att belåna hos banken. Det är fler som förstår sig på den.
IT-bolaget har duon parallellt med fastighetsbolaget, som de startade 2012. Men efter hand började IT-bolaget sakta gå nedåt, medan fastighetsbolaget gick uppåt.
– Första fastigheten var enbart bostäder, för det var lätt att hyra ut. Och det gav mer förtroende hos banken, säger Jenny Larsson.
Filip Larsson fyller i:
– Du kan ställa dig på centralstationen med en skylt ”Vill du hyra en bostad?”, så har du hyrt ut den på en halvtimme, men om du står på samma ställe och säger ”vi har 1 000 kvadratmeter industrilokal”, då får du stå där i många månader. Men det är såna problem vi gillar att lösa.
Laris förvaltar i dag sex fastigheter i Malmö. Två hyresfastigheter, två kontors- och logistikfastigheter, en industrifastighet samt en samhällsfastighet, inalles 55 lägenheter och 10 000 kvm lokaler. Ytmässigt innebär det 70 procent lokaler, medan omsättningen är 55 procent.
Vilket är då roligast att jobba med – bostäder eller lokaler?
– Jag tycker nog bostäder fortfarande. Man är med och påverkar någons hemmamiljö, bygger en trygghet och är en del av samhället. Att få vara med och bygga och skapa den platsen tycker jag är intressant, säger Jennny Larsson.
LARIS FASTIGHETER
Var: Malmö
Lokaler: Industri, lager och kontor. Totalt 10 000 kvm, fördelat på ca 40 hyresgäster.
Bostäder: 55 st lägenheter i två fastigheter. En på Möllan och en på Kirseberg.
3 anställda: Filip Larsson (vd), Jenny Larsson (affärsutvecklare), och Ahmad Attellesey (fastighetschef)
Filip Larsson tycker att lokalerna är roligare att jobba med, men håller med om att det som är spännande med bostäder är den samhällspåverkan man har med den verksamheten.
– Det handlar om ett ansvar som fastighetsägare att skapa en trygg bostadsmiljö för alla som bor i huset. Det är det som är grejen.
Och apropå trygghetsarbete så är Laris Fastigheter djupt involverade i social hållbarhet.
– Om man säger så här: det hade varit mycket lättare att sälja alla tillgångar och stoppa in allting i en global indexfond, och sen flytta ned till Mallorca och bara chilla. Men samtidigt är det mycket roligare att använda pengarna till något viktigt förklarar Filip Larsson.
Det syns bland annat genom att Laris Fastigheter är med och sponsrar basketlaget Malbas, med målet att finansiera starten av fler lag för barn och unga. Sen är Laris ett av sju fastighetsbolag som inlett ett samarbete med Skåne Stadsmissions Barns Bostad Först, en modell för att försöka minska hemlöshet hos barnfamiljer. Dessutom är de involverade i Malmö mot Diskriminering, en förening som ska påverka fastighetsägare att tänka mer på inkludering och undvika diskriminering.
Ett annat försök att minska diskriminering är att Laris har infört anonymiserade intresseanmälningar. Där döljs i inledningsskedet namnet på den som söker.
Vi trodde att vi var fördomsfria, men det här visade att så inte riktigt var fallet,
Grundkriterierna ska vara uppfyllda, men först därefter tittar de på vem det är som sökt.
– Vi trodde att vi var fördomsfria, men det här visade att så inte riktigt var fallet, säger Filip Larsson, och utvecklar:
– Som bostadsfastighetsbolag tillhandahåller vi bostäder, en ganska grundläggande och viktig del i folks liv. Och sen finns det vissa som hamnar lite utanför bostadsmarknaden av olika anledningar, och då behöver vi fråga oss vad vi själva gör när vi tillsätter lägenheter. Som när vi väljer vissa typer av hyresgäster, säger Filip Larsson.
En titt på den egna listan av hyresgäster ledde till insikt att det var en extremt homogen grupp.
– Då kom jag på det här med att dölja namnen i ansökningsprocessen. I ett första skede ska inte namn påverka om du går vidare i processen. Så länge man har den typen av system, att man tar emot ansökningar som inte är köbaserade, så är det rimligt att det ska vara på det här viset. Det är många fastighetsägare i Sverige som skulle kunna göra en insats där.