Den mänskliga övervakningen är egentligen överflödig.
Publicerat 4 april, 2017

Roboten som lär sig sortera skräpet

Med artificiell intelligens klarar en ny sopsorteringsrobot att sortera ut material effektivare ju längre den får hålla på.

Det Malmöbaserade avfallshanteringsföretaget Carl F har investerat i automatisk robotsortering.

[ Annons ]

– Utvecklingen inom avfallshantering har stått still i några år, och många i branschen är nöjda med rådande situation. Vi på Carl F tycker att vi förbränner alldeles för mycket avfall i Sverige, därför bestämde vi oss för att göra något åt det, säger Carl Fredrik Jönsson, delägare hos Carl F.

Visserligen räknas förbränning av avfall som energiåtervinning, men på företaget resonerar man att det bör gå att ta tillvara på mer användbart material i avfallet.

Det finurliga är att roboten med sina två robotarmar med artificiell intelligens lärs upp till att sortera olika typer av material. Inledningsvis har maskinen lärt sig skilja på och sortera fyra olika material: trä, metall, plast och sten. Under upplärningsprocessen matades 4 000 träpinnar in under två dagar för att lära roboten hantera trä.

Ju mer information avfallssystemet får desto effektivare blir det. I förlängningen kommer det att bli ännu effektivare och till exempel kan sten finsorteras i tegel och betong.

För att bättra på miljöprestandan ytterligare drivs anläggningen av egna vindkraftverk.

– Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, säger Carl Fredrik Jönsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]