[ Annons ]

En robot river en vägg.
En robot river en vägg.
Publicerat 25 september, 2017

Robotar ska snabba på byggandet

Hur kan robotar effektivisera byggprocessen? Det ska professor Lars Pettersson på Skanska ta reda på i ett nytt samarbete med Mälardalens högskola.

Byggbranschen har länge tampats med effektivitetsproblem och resursslöseri. Digitaliser ingen och de möjligheter som den innebär kan komma att revolutionera byggbranschen.

[ Annons ]

Nu inleder den adjungerade professorn Lars Pettersson på Skanska sin professur på Mälardalens högskola för att delta i utvecklingen av robotapplikationer för effektivisering av byggprocessen.

På Robotdalen vid Mälardalens högskola har Skanska varit delaktig i ett projekt med syfte att utveckla robotapplikationer för delar av byggprocessen. Projektet är ett samarbete mellan Skanska, Robotdalen, Mälardalens högskola och ABB. Lars Petterssons nya professur vid Mälardalens högskola är en fortsättning av arbetet, med målet att skapa ett nytt forsknings- och utvecklingsområde för byggautomation.

– Det är givet att byggindustrin kommer att förändras och gå igenom samma processer som andra delar av samhället. Men det ställer krav på hur vi planerar och utför våra projekt och det krävs mod att våga utmana gamla strukturer. Vi ser också ett stort intresse från studenter och andra branschaktörer, säger Lars Pettersson.

Lars Pettersson tillträder 1 oktober och det är en adjungerad professur, vilket innebär att han parallellt fortsätter sitt arbete vid Skanska där han arbetar som senior projekteringsledare.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]