Foto: Shutterstock
Publicerat 28 april, 2017

Robot svetsar nya delar till hus

Projektengagemang har fått i uppdrag att utveckla en ny svetsrobotcell som ska svetsa räcken. Med hjälp av roboten skapas också nya jobb.

Det är det Västerviksbaserade företaget CNC Plåt som beställt robotlösningen vilket varit en bidragande orsak till att de vunnit en ny storaffär. Den skräddarsydda svetsroboten ska förkorta ledtider och optimerar produktionsprocessen.

[ Annons ]

Huvuduppgiften för roboten blir att svetsa prefabricerade räcken som sedan monteras i fastigheter.

– Projektengagemang har med sin breda kompetens bidragit till att vi har blivit effektivare i denna process. Vårt mångåriga samarbete och deras snabba leverans samt stora lokala engagemang har varit nyckeln. Om vi skall kunna matcha utländsk arbetskraft krävs robotteknik och hög kompetens i området. Detta ger oss nu möjlighet att fortsätta vår tillväxtresa och ta nya affärer, säger Johan Sjöblom, VD på CNC Plåt.

Tvärtemot vad det ofta talas om i samband med robotisering så är detta en affär som på sikt skapar flera nya jobbtillfällen. För människor alltså.

– Detta är den enda möjligheten att ta så här pass stora jobb som annars hade försvunnit utomlands. Så här skapas det nya jobb i produktionskedjan. Det är en avgörande faktor för att företag på mindre orter ska kunna konkurrera om större uppdrag, säger Thomas Ragnarsson, platschef på teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang i Västervik.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]