[ Annons ]

Robert Hannah, Liberalernas bostadspolitiska talesperson.
Publicerat 16 april, 2016

Robert Hannah: ”Sabo måste tänka om”

Robert Hannah (L) skriver i ett svar till Sabos vd Kurt Eliasson att de rättviseresonemang som Eliasson för fram inte håller. ”Sabo stöttar bostadssubventioner som går i rika byggares fickor istället för att höja bostadsbidragen” menar Hannah.

Sabos vd Kurt Eliasson visar återigen i sin replik på min debattartikel om Eliassons öppna brev till Spotify att han och Sabo lever i förnekelse. De räcker inte med förändringar av det befintliga systemet – vi måste ha en fri hyressättning i nyproduktion för att fler byggare ska välja att bygga hyresrätter.

[ Annons ]

Det vore ärligare av Eliasson att erkänna att hans bostadspolitik stänger ute alla talanger som vill söka sig till Sverige och som är villiga att betala lite dyrare för en bostad för möjligheten att få jobba på spännande teknikbaserade företag som Spotify och Google. Den svenska hyresmarknaden kräver idag goda sociala kontakter eller mer än åtta års bostadskö för att få en chans att få en hyresbostad. En talang som Spotify vill värva kan inte vänta åtta år på att få hyra en bostad i Sverige.

De rättviseresonemang som Eliasson och Sabo brukar föra fram om att alla ska ha möjlighet att få bostad håller inte.

De rättviseresonemang som Eliasson och Sabo brukar föra fram om att alla ska ha möjlighet att få bostad håller inte. Sabo stöttar bostadssubventioner som går i rika byggares fickor istället för att höja bostadsbidragen till ekonomiskt svaga medborgare. Det är inte bara Spotify som behöver en mer flexibel bostadsmarknad för sina anställda. Inte heller den duktige syriska familjen, den homosexuella förortsgrabben som vill komma bort från förtryck eller den våldsutsatta kvinnan som alla behöver en lägenhet snabbt kommer få en lägenhet genom att Sabo driver frågan om till- och frånval som Eliasson stolt pekar på.

Till- och frånval är sannolikt den lägst hängande frukten i svensk bostadspolitik. Inget parti mig veterligen är emot ett sådant system. Ett färdigarbetat förslag ligger i Mehmet Kaplans skrivbord från Alliansens tid vid makten. Det är bara att klubba igenom riksdagen på direkten om viljan bara finns hos regeringen.

Eliasson efterfrågar mer fakta och saklighet i bostadsdebatten från min sida. Till skillnad från Eliasson väljer jag inte och vrakar mellan det fakta som EU och andra institutioner pekar på. Eliasson är duktig på att framhäva att Sverige har EU:s högsta byggpriser. Men EU:s utredningar om att Sverige har den absolut hårdaste hyresreglering sopar han under mattan. Även OECD, IMF, Världsbanken och Finanspolitiska rådet med flera anser att reformer av hyresregleringen är nödvändig. Är dessa inte seriösa institutioner för Sabo? Är deras konstateranden inte något som Sabo borde lyssna på?

Hela den svenska bostadsmarknaden fungerar dåligt och behöver reformeras och anpassas till en ny verklighet

Hela den svenska bostadsmarknaden fungerar dåligt och behöver reformeras och anpassas till en ny verklighet – särskilt med tanke på den internationalisering och urbanisering som pågår i världen. Att ha tak över huvudet är en mänsklig rättighet – men det är inte en mänsklig rättighet att ha råd med alla typer av hyreslägenheter. För att Spotify, King och andra teknikbaserade företag som verkar på den internationella marknaden ska satsa på Sverige behöver den personal som de rekryterar snabbt kunna hitta en bostad i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är dags för SABO att tänka om och tänka rätt.

Robert Hannah

Bostadspolitisk talesperson för Liberalerna

Läs mer: 

Spotify hotar med landsflykt på grund av bostadsbrist

Så svarar regeringen på Spotifys flytthot

Robert Hannah: ”Sabo lever i förnekelse”

Kurt Eliasson: ”Vi har fler järn i elden”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]