Publicerat 27 januari, 2021

Risken i trygga Castellum har ökat med budstrid och ordförandestrid – Di

Scenförändringen är total, nu stormar det rejält i fastighetsbolaget Castellum, som tidigare varit en av börsens tryggaste aktier och värre kan det bli. Det skriver Dagens industri i en kommentar på onsdagen.

Castellum är inbegripet i en budstrid över norska Entra parallellt med ett ovanligt styrelsebråk. Tidigare har en majoritet av valberedningen i Castellum föreslagit Rutger Arnhult, som kontrollerar 18 procent av aktierna som i bolaget, som ny styrelseordförande. Arnhult är samtidigt storägare i Corem och Klövern som delvis konkurrerar med Castellum.

I morse kom det alternativa förslaget från Castellums avgående styrelseordförande Charlotte Strömberg samt den näst största ägaren Stichting Pensioenfonds. De föreslår att den befintliga styrelseledamoten Per Berggren kliver upp och fattar styrelseklubban.

Tre av de befintliga ledamöterna Anna-Karin Hatt, Christer Jacobson och Nina Linander hotar att lämna styrelsen om Rutger Arnhult blir ny styrelseordförande.

"Frågan är också uppenbar om Henrik Saxborn kommer att sitta kvar som vd om en företrädare för konkurrenter blir styrelseordförande", skriver tidningen.

Händelserna i Castellums styrelse borde ställa svensk kod för bolagsstyrning på sin spets. Castellums årsstämma är den 25 mars. Då borde både institutioner och jurister ha gett klara besked vad som gäller i Sverige, argumenterar Di.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]