[ Annons ]

Fastigheters gemensamma uppkopplade funktioner kan enligt Stefan Petersson, Chef för fastighetsaffären, Tele2, skapa problem med dataintrång.
Publicerat 21 juni, 2023

Risken för dataintrång i hemmet oroar boende

En ny undersökning visar att hälften av de boende i flerbostadshus är osäkra på om de digitala uppkopplingar som finns i deras fastighet är skyddade mot intrång.

I dagens uppkopplade flerbostadshus är digitala lås och bokningssystem de vanligaste digitala tjänsterna. Undersökningen som Tele2 har gjort i samarbete med Demoskop visar att 1 av 6 känner en hög grad osäkerhet över att använda de uppkopplade funktionerna i sin fastighet. 62 procent känner någon grad av osäkerhet.

För närmare hälften av dessa bottnar osäkerheten i risken för dataintrång. Störst är oron för att främmande makter, staten eller myndigheter, men även att grannar ska komma åt information som finns på ens uppkopplade enheter.

[ Annons ]

Enligt undersökningen oroar man sig mest för att bli övervakad, filmad eller avlyssnad i hemmet och att privata bilder, filmer och annat innehåll som rör privatlivet kommer i orätta händer.

– I och med att digitaliseringen går framåt växer tyvärr risken för dataintrång både i fastigheternas uppkopplade infrastruktur och hemma hos de boende. Det blir därför allt viktigare att vi som levererar uppkopplingen bidrar med vår expertis på området och arbetar tillsammans med både fastighetsägare och andra aktörer i samhället för att förhindra och minska risken för intrång, kommenterar Stefan Petersson, Chef för fastighetsaffären, Tele2.

Samtidigt visar studien att det finns en stor förväntan bland svenskarna att det ska finnas många olika digitala funktioner i en modern fastighet, som underlättar vardagslivet. Varannan boende räknar med smarta funktioner för elbilsladdning eller för att styra inomhusvärmen. För en tydlig majoritet kan trygga digitala uppkopplingar påverka valet av ett framtida boende.

– Trots att boende idag ser det som självklart med uppkopplande fastigheter är det bara åtta procent som är helt övertygade om att de digitala uppkopplingar som finns i deras fastighet är säkra från intrång. Ökad kunskap om att de digitala funktionerna är säkra från intrång minskar oron och därmed sannolikt nyttjandegraden, säger Per Hörnsten, Senior Advisor, Demoskop, i en kommentar.

Undersökningen genomfördes av Demoskop under perioden 12–19 maj 2023, och bygger på webbintervjuer med 1 000 respondenter boende i flerbostadshus inom ramen för en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Hela rapporten finns att ladda ner här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]