Foto: Martin Nedergaard-Hansen
Publicerat 31 augusti, 2017

Riskanalysera dina träd

Antal olyckor med nedfallande grenar eller omkullblåsta träd kan väntas öka i takt med att extrema väderleks­situationer blir vanligare. Här är några goda råd för dig som förvaltar träd.

Helt utan förvarning brakade ett fyra meter högt träd ner över en förskolegård i Eksjö i slutet av sommaren 2016. Omkring 20 av förskolans 80 barn var ute och lekte på gården, och det var bara turen som gjorde att ingen människa träffades.

[ Annons ]

– Jag får fortfarande ångest när jag tänker på hur nära det var att sonen eller något annat barn inte skulle vara i livet idag, berättar Martin Nedergaard-Hansen, pappa till ett av barnen på förskolan.

Vid tidpunkten för händelsen hade det gått sju år sedan förskolegårdens båda vårdträd hade undersökts senast. Efter olyckan har förvaltaren tagit ner även det andra trädet efter att säkerhetsrisk till följd av ålder och dålig beskärning konstaterats.

Förskolan i Eksjö är inte ensamma om plötsliga trädolyckor. Varje år sker i landet materiella skador för stora belopp och människor skadas på grund av nedfallande grenar eller omkullblåsta träd.

Arboristen Pontus Vau menar att regelbunden riskanalys är det viktigaste området för att vårdträd ska vara säkra, vackra och leva länge.

Här är några tips från arboristen till fastighetsägare eller förvaltare med träd på sina områden:

  1. Gamla träd i trafikerad miljö bör kontrolleras en gång varje år. Ett redan känt problemträd bör kontrolleras regelbundet av en sakkunnig.
  2. Den bästa tiden för trädinspektion är månaderna juni till oktober. I vissa fall krävs ett återbesök under vintern eller en uppföljning under året därefter för att ge en korrekt statusbedömning.
  3. Om du hittar synliga skador på ett träd eller av annat skäl misstänker en säkerhetsrisk, ta hjälp av en erfaren arborist för vidare undersökning som till exempel svamp- och rötdiagnos eller hållfasthetsberäkning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]