Det är hög projektaktivitet inom kontor, drivet av Lunds utbildning och forskning. På kort sikt kan det råda överproduktion, men långsiktigt bedöms efterfrågan som god.
Kontor
Utbildning och forskning/utveckling är positivt för fastighetsmarknaden. Det är inte minst tydligt inom Science Village (företags-/forskningspark vid ess och Max iv) samt Ideon Science Park och Medicon Village. För fastighetsägarna medför ”kluster-effekten” potential till viss premie vad gäller såväl direktavkastningskrav som lokalhyror. I takt med nyproduktion bedöms transaktionsaktiviteten öka, med möjlighet för nya aktörer att ta sig in på marknaden (vilket också kan noteras med Vecturas förvärv av Skanskas projekt ”The Loop” inom Science Village). Det bedöms som positivt då fastighetsbeståndet i Lund är koncentrerat till relativt få aktörer.
Den långsiktiga efterfrågan på lokalhyresmarknaden bedöms som god, men ökande vakanser och pressade hyresnivåer är sannolikt att vänta till följd av ett ökat fokus på lokaleffektivitet och hem-/distansarbete. Vidare medför projektaktiviteten en risk att marknaden, åtminstone kortsiktigt, tillförs mer nyproduktion än vad som efterfrågas.
Region Skåne utreder förutsättningarna för att omlokalisera Universitetssjukhuset, något som skulle medföra långtgående konsekvenser för fastighetsmarknaden. Inom sjukhusområdet finns ett antal byggnader som relativt enkelt kan omställas till andra verksamheter, och kanske till och med bostäder, men ”Blocket” medför onekligen en stor utmaning. Med potential till omställning, och möjligheten att utveckla attraktiva byggrätter, torde det finnas ett stort intresse för fastigheten på projektmarknaden.
Lager/Logistik
Begränsat utbud i Lund av detaljplanelagd mark för logistiketableringar, men stark efterfrågan på lager-/logistikfastigheter i Öresunds-/Helsingborgsregionen, i huvudsak längs E4/E6/E20.
Handel
Stor osäkerhet för centrumhandeln. Det finns emellertid relativt goda förutsättningar att omställa lokaler till café/restaurang eller annan verksamhet med fokus på upplevelser och service.
Bostäder
Efterfrågan under 2022 bedöms som ”avvaktande”, trots stort investeringsintresse. Projektaktiviteten är fortsatt hög, med stort intresse för mark/byggrätter och projektfastigheter.
Investeringsmarknad
Fortsatt låg transaktionsaktivitet under 2022. Direktavkastningskraven väntas öka något för samtliga fastighetskategorier, i huvudsak på grund av stigande finansieringskostnader.
Thomas Green, Svefa

Många söker mindre lokaler i centrala Lund
Wihlborgs är en av de största fastighetsägarna i Öresundsregionen och tilltron till Lunds utvecklingsmöjligheter är stark.
– Vi har många projekt på gång i såväl befintliga områden som utvecklingsområden, till exempel Västerbro. Lunds redan goda marknadsförutsättningar har fått en skjuts genom att de centrala delarna genom spårvägen binds ihop med expansiva framtidsområden i nordost. Vi märker hur intresset för fastigheter i närheten av spårvägen bara växer, säger Maria Ivarsson regionchef för Lund på Wihlborgs.
Wihlborgs har enbart kommersiella fastigheter, där det nuvarande beståndet i Lund till stora delar består av kontorsfastigheter och produktions- och logistiklokaler. De har även ett stort engagemang i stadens nationella forskningsanläggning, Max IV.
– I centrala Lund finns en stor efterfrågan på mindre kontorslokaler, och där är vi den enda aktören som just nu kan erbjuda nyproduktion.
Trots att högre räntor och en annalkande lågkonjunktur oroar fastighetsmarknaden, tror Maria Ivarsson att Lund genom sin diversitet och attraktionskraft har goda förutsättningar att klara sig väl.
Flera av bolagen här är självgående och har en internationell marknad, men självklart följer vi marknaden noga. Det gäller att ha en stabil bas och vara flexibel och snabb på att ställa om när det behövs.
Framåt hoppas Maria Ivarsson att Lund också fortsätter att nyttja samverkan med grannstäderna för att stärka regionen ytterligare.
Amanda Wollmer
