[ Annons ]

ALMEDALEN: Nybyggda lägenheter där en fjärdedel öronmärks med låg hyra till de med låga inkomster. Göteborgs satsning på social housing i Frihamnen var ett hett ämne i Almedalen. – Bättre att styra bidragen till hyresgästerna än till lägenheterna, menar Charlotte Andersson på Fastighetsägarna GFR.
Publicerat 30 juni, 2015

”Rikta bidrag till hyresgäster – inte till lägenheterna”

ALMEDALEN: Nybyggda lägenheter där en fjärdedel öronmärks med låg hyra till de med låga inkomster. Göteborgs satsning på social housing i Frihamnen var ett hett ämne i Almedalen. – Bättre att styra bidragen till hyresgästerna än till lägenheterna, menar Charlotte Andersson på Fastighetsägarna GFR.

Det kallas än så länge för ett experiment, unikt sådant för Sverige, men att döma av tonläget i debatten i förstår man att det också är en för framtiden viktig fråga. Hur man ska skapa ett socialt blandat boende? Vems ansvar det är och inte minst om man ska öronmärka vissa lägenheter till en låg hyra eller istället använda de instrument som finns i dag med riktade bostadsbidrag.

[ Annons ]

Det är i Göteborg och i Frihamnen som detta experiment pågår, framlotsat av framför allt Ulf Kamne, miljöpartistiskt stadsbyggnadsborgarråd i Göteborgs kommun. För honom handlar detta primärt om att för första gången skapa en sorts social housing i Sverige.
– Vi vill ha mindre homogena stadsdelar, men vi har inte rätt enligt konkurrenslagstiftningen att subventionera våra fastighetsbolag, alltså tror vi på att differentiera hyrorna i stället.

Uppdraget att bygga de första 1 000 lägenheterna där 25 procent av dem ska ha en hyresnivå på högst 1000 kronor per kvadratmeter och år, har gått till Botrygg AB och vd Joachim Arcari, vd för bolagets verksamhet i Göteborg berättade om modellen med hyresrabatter man tagit fram. De låga hyrorna ska subventioneras av högre där snitthyran till sist hamnar på 1 600 kronor per kvadratmeter och år.
– Vi sätter en omvänd presumtionshyra under 15-20 år och vi tror att den lägsta hyran kommer att öka något och den högsta (2 150 kr/kvm och år) lär sjunka eftersom vi tror att den är för hög i längden. Snitthyran beräknar vi landa på 1 750 kr.

Botrygg räknar hem affären tack vare att de även får markanvisningar i Frihamnen till 100 bostadsrättslägenheter. Bolaget har även satt ett relativt låg avkastningskrav på 3,5 procent.
– Bättre än 0,3 som statsobligationer nu ger, menar Joachim Arcari.

Men den stora knuten som fortfarande inte är löst och som ansvariga än så länge duckar för, är hur dessa billiga lägenheter ska fördelas. Vad ska man sätta för inkomstgräns? Vilka kötider ska gälla?
– Politikerna har satt en hyra som en sjuksköterska ska ha råd att betala, men det är ju inget som garanterar att sköterskan efter en tid hyr ut sin billiga lägenhet i andra hand och sedan tjänar mellanskillnaden. Eller att hyresgästen får bättre lön men fortfarande låg hyra. Att koppla låg hyra till en lägenhet leder till låsningar som försvårar rörligheten i huset. Det är bättre är att styra bidragen till de som behöver, inte till lägenheten, menar Charlotte Andersson, vd för Fastighetsägarna GFR.
– Det ena behöver inte utesluta det andra. Många länder i Europa har såväl riktade bostadsbidrag som social housing. För mig är det viktiga att vi får till ett blandat boende och gör det möjligt även för invånare med låga inkomster och kanske någon betalningsanmärkning att få bo i centrala områden, svarade Ulf Kamne.

Charlotte Andersson påpekade att det idag redan finns lägenheter centralt i Göteborg med hyror runt 1000 kronor per kvadrat.
– Det går inte att bygga bostäder som kostar 1 000 kronor per kvadrat och problemet vi ser nu i Göteborg är att det sker en nettoutflyttning av höginkomsttagare som kan betala de höga hyrorna, de som alltså ska betala för de som har hyresrabatten, påpekade hon.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]