[ Annons ]

Riksrevisionen anser att regeringen har inte har styrning nog för att återgärd de stora bristerna i dagens ledningsnät. Foto: Lo Birgersson
Publicerat 13 februari, 2025

Riksrevisionen: Vägledning för VA-näten saknas

Riksrevisionen konstaterar att finns allvarliga brister för vår vattenförsörjning, och att regeringen saknat bra tillsyn. Rikard Silverfur, Fastighetsägarna, menar att staten saknat fokus på underhållet.

Vattensystemen i Sverige, som är bristfälliga på många platser,  läcker såväl vatten som pengar. Branschorganisationen Svenskt Vatten, har räknat fram att man måste satsa 560 miljarder kronor till 2040 på att lappa och laga ett utdaterat VA-system.

När Riksrevisionen i en ny rapport granskat statens insatser för att kommunerna ska tillgodose behovet av kommunalt vatten och avlopp, så kommer de fram till att staten i för liten utsträckning har fokuserat på att säkerställa att kommunerna underhåller och förnyar sina VA-anläggningar.

[ Annons ]

Enligt Riksrevisionen beror det bland annat på att länsstyrelserna gör en alltför snäv tolkning av sitt tillsynsansvar.

– Rent vatten och fungerande avloppshantering är en förutsättning för människors hälsa och en rad olika samhällsfunktioner. Här behöver statens arbete förbättras, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg i en kommentar.

Under 2023 infördes ett krav på att alla kommuner ska ta fram kommunala vattentjänstplaner. Syftet var bland annat att det skulle ge effekt på kommunernas arbete med underhåll och förnyelse av VA-näten.

Vid införandet konstaterade regeringen att det fanns ett behov av statlig vägledning av kommunerna. Regeringen har dock inte uppdragit åt någon av sina myndigheter att sköta detta, och någon statlig vägledning har inte tagits fram.

Riksrevisionen konstaterar dessutom att det inte finns någon nationell uppföljning av hur kommunerna uppfyller kravet på vattentjänstplaner.

– Sammantaget riskerar det att medföra att vattentjänstplanerna inte blir den redogörelse för hur kommunerna långsiktigt ska tillgodose behovet av allmänna vattentjänster som avsågs vid införandet av kravet, säger Joakim Grausne, projektledare för granskningen.

Rikard Silverfur, chef Utveckling & Hållbarhet hos Fastighetsägarna är inte så förvånad över Riksrevisionens slutsatser.

– Vi delar Riksrevisionens bedömning att regeringens styrning har varit alltför ensidigt inriktad på utbyggnad av VA-nätet, medan de långsiktiga utmaningarna med underhåll och finansiering har hamnat i skymundan. Den växande underhållsskulden hotar både fastighetsägare och hyresgäster genom ökade avgifter, eftersom kommunerna i hög grad finansierar VA-systemet via taxor, säger Rikard Silverfur.

Han anser att de nu krävs en nationell återhämtningsplan för eftersatta VA-nät.

–  Det är avgörande att regeringen skapar en långsiktig och hållbar finansieringsmodell, där staten tar ett större ansvar för investeringar i underhåll och förnyelse av VA-infrastrukturen. Fastighetsägarna förespråkar ett delat finansieringsansvar mellan stat och kommun, så att kostnader och ansvar fördelas rättvist och inte ensidigt hamnar på fastighetsägare och hyresgäster.

Riksrevisionens slutsatser i korthet

  • länsstyrelsernas tillsyn huvudsakligen är reaktiv eller händelsestyrd, och att bara några få länsstyrelser gör planerad tillsyn
  • det under lång tid har saknats en tillsynsvägledande myndighet för länsstyrelsernas tillsyn av vattentjänstlagen
  • länsstyrelserna saknar befogenheter att kräva in underlag från kommunerna i tillsynen.

Riksrevisionens rekommendationer i korthet

  • ge berörda myndigheter i uppdrag att fördjupa sin samverkan
  • uppdra åt lämplig myndighet att vägleda och följa upp kommunernas arbete med vattentjänstplaner
  • följa upp och ta initiativ till åtgärder som säkerställer att länsstyrelsernas tillsyn omfattar kommunernas hela ansvar tillgodose behovet av allmänna vattentjänster.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]