Foto: HSB
Publicerat 15 april, 2016

Riksintresse stoppar vindsbyggen

Planerna att bygga bostäder på vindar i Jönköping stoppades på grund av riksintresse. Men en utredning kan ge nya möjligheter.

Fastighetsägaren, HSB Gambrinus, räknade med att kunna bygga 52 lägenheter centralt i Jönköping.

[ Annons ]

– Det är tack vare att Attefall tog bort hisskravet som vi skulle kunna bygga och få ihop kalkylen, säger Mikael Carlson, fastighetschef på HSB Gambrinus.

Men kommunens tjänstemän sa nej.  Anledningen är att det står i detaljplanen att det inte är tillåtet att byggas bostäder på vindarna på grund av riksintresse.

– Det finns ingen möjlighet att komma vidare så som vi ser det. Om man ska bygga på vind så måste det stå i detaljplanen att man får göra det, säger Anna Klahr, Bygglovschef i Jönköpings kommun, till Sveriges Radio P4 i Jönköping.

Men sista ordet är inte sagt. Stadens politiker är enligt Mikael Carlson positiva till att tillskapa bostäder genom att bygga på vindar. Därför har en utredning tillsats för att se om det går att göra en ny bedömning av riksintresset.

– Detta var ett tråkigt bakslag, men den politiska ambitionen är trots allt att det ska byggas på vindarna och det är faktiskt ganska mycket som enkelt kan komma till, säger Mattias Peterson, ansvarig Näringspolitik Fastighetsägarna GFR.

Han menar att det rimligen borde gå att få lättnader i det aktuella området när det trots allt är möjligt med vindsbyggen i Gamla Stan i Stockholm. I detta fall skulle det behövas en viss höjning av taket och möjlighet att bygga vindskupor.

– Det är viktigt att kunna jobba med förtätning på detta vis. Alla fastighetsägare kan inte bygga hus, men många kan göra något i de hus man redan har, säger Mattias Peterson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]