Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem
Publicerat 23 november, 2015

Rikshems vd köper tillbaka ”sina” hus

Rikshem fortsätter att köpa i Norrland – 1 700 lägenheter till ett värde av 1,9 miljarder. – Kul att köpa fastigheter, som jag själv varit med om att bygga, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Rikshem och tidigare på Akelius.

Affären som är en av de större Rikshem genomfört kom upp på agendan för cirka en månad sedan då säljaren Akelius aviserade att man var villiga att diskutera försäljning av lägenheter i Haparanda, Umeå och Östersund, totalt 47 bostadsfastigheter med 120 000 kvadratmeter.

[ Annons ]

Enligt Jan-Erik Höjvall var inga intressenter aktuella än Rikshem vilket till stor del beror på volymen. Det är inte många bostadsbolag som har de finansiella musklerna som Rikshem har med Fjärde AP-fonden och AMF i ryggen. Priset, cirka 1,8 miljarder anser Höjvall vara rimligt.

– Köper man stora partier så är prisbilden fortfarande så pass bra att man kan räkna hem affären, men för enstaka fastigheter är det rätt dyrt, säger Jan-Erik Höjvall som tidigare var vd på Akelius.

– Jag känner till nästan alla de fastigheterna som vi nu köpt, har varit med att bygga och köpa in dem, så det är kul att köpa dem igen.

Han vill inte kommunicera direktavkastningen på det nya innehavet utan hänvisar till målet att nå 5 procents årlig avkastning till ägarna. Mål har man också att fortsätta expansionen och når en portfölj värd 50 miljarder om fem år. Den är nu på 31 miljarder med sammanlagt 28 000 lägenheter.

Rikshem har köpt i norr tidigare i år. Då i Luleå med köp av 1 600 lägenheter av Luleå kommun. Prislappen blev då 1,6 miljarder.

– Vi köper gärna mer i Norrland, påpekar Jan-Erik Höjvall som själv är född och uppvuxen i Tornedalen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]