llustration: Laterre
Publicerat 27 februari, 2019

Rikshem förvärvar hus med p-tal noll

Det blir Rikshem som kommer att förvalta de 70 hyresrätter som uppförs i centrala Upplands Väsby och som ska utmana de traditionella parkeringsnormerna.

I Upplands Väsby, precis vid pendeltågsstationen, byggs det just nu ett flerbostadshus som fått lov att byggas utan tillhörande parkeringsalternativ. Istället har man fyllt på med lösningar för hållbar mobilitet. Detaljplanen är den första i Stockholms län som antagits med p-tal noll. Nu har Rikshem förvärvat projektet från utvecklaren LaTerre, som först kommer att färdigställa projektet.

[ Annons ]

– Det blir spännande att vara med i utvecklingen av ett pilotprojekt där läget och utökade tjänster kan minska behovet av bil och parkeringsplatser. Det går helt i linje med vårt hållbarhetsfokus. Fastigheten har ett strategiskt läge i norra Stockholm med bra kollektivtrafik till och från många orter, säger Fredrik Edlund, Regionchef för Mälardalen på Rikshem.

Istället för privata parkeringsplatser har Le Terre, tillsammans med kommunen, skapat förutsättningar för att minska behovet av biltransporter genom smarta funktioner och tjänsteutbud. Huset ska erbjuda kylutrymmen för matleveranser, extra stora postfack för paket direkt till dörren och lösningar för mer hållbara transporter. Här kommer det också att finnas en gemensam cykelpool med olika typer av cyklar, samt en bilpool med bokningsbara bila.

Väsby kommun hoppas att kunna bidra till att få andra kommuner att tänka i samma banor.

– Det är roligt att se hur intresset och förståelsen för denna typ av bostäder växer. I omställningen mot en mer hållbar stad är det ett måste att alla led i stadsbyggandet engagerar sig. Att kunna färdigställa planerna med en långsiktig förvaltare som mottagare är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Mats Åberg, planarkitekt på Väsby kommun.

Rikshem beräknas tillträda fastigheten under slutet av 2020.

Fastighetstidningen har tidigare skrivit om projektet. Det läser du här och här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]