[ Annons ]

Maria Naddour och Morgan Ingemarsson. Foto: Marie Norström.
Publicerat 22 mars, 2016

Riksbyggens praktiksatsning för nyanlända är igång

Nio nyanlända har nu fått påbörja sin praktik på Riksbyggen som en del i regeringens initiativ 100-klubben och Sverige tillsammans. Under en period på tre år kommer företaget i samarbete med Arbetsförmedlingen ta emot minst 100 nyanlända för arbete eller praktik.

Maria Naddour är civilingenjör från Syrien och en av de nio första praktikanterna som Riksbyggen har tagit emot i projektet för nyanlända. Hon praktiserar som projektledare inom Riksbyggens Affärsområde Bostad i Stockholm.

[ Annons ]

– Det är oerhört viktigt för mig att komma ut och få lära mig hur det är att arbeta på ett stort företag som Riksbyggen, till exempel hur företagskulturen fungerar, säger Maria Naddour, i en kommentar.

Nu är hon inne på sin femte praktikvecka. Till arbetsuppgifterna hör dels att ”skugga” handledaren Morgan Ingemarsson för att lära sig mer om hur en projektledares vardag ser ut, och dels att utföra enklare arbetsuppgifter på egen hand.

– En viktig del med praktiken är att jag hela tiden blir bättre på det svenska språket, bara en sådan sak som att höra andra prata ger mycket. Att lära sig svenska är nyckeln för att jag ska kunna få ett bra jobb i framtiden. Helst vill jag arbeta som projektledare och som sådan har jag arbetslivserfarenhet från Syrien, säger Maria Naddour.

Hennes handledare Morgan Ingemarsson arbetar bland annat med ombyggnationer på Stiftelsen Stora Sköndal utanför Stockholm där Riksbyggen sköter fastighetsförvaltningen.

– Att vara handledare är både utvecklande för mig personligen och roligt. Utan tvekan tillför också Maria Naddour mycket genom sin kompetens och starka driv.

Riksbyggen har valt att fokusera på att erbjuda nyanlända praktikplatser inom yrkesrollerna projektledare, förvaltare, drifttekniker och fastighetsskötare/lokalvårdare.

Fakta: Sverige tillsammans

Syftet med Sverige tillsammans, som lanserades av regeringen i samband med en nationell samling den 12 oktober förra året, är att förena alla krafter som vill bidra till att förbättra nyanländas etablering. En del av satsningen är 100-klubben, där de företag som i samarbete med Arbetsförmedlingen vill ta emot minst 100 nyanlända under tre år, ingår. Riksbyggen var ett av de företag som var först ut med att ansluta sig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]