Bild: Riksbyggen
Publicerat 7 oktober, 2019

Riksbyggens nya hyrköp-projekt i Skåne

Brf Körsbärslunden i Helsingborg blir Riksbyggens första hyrköp-projekt i Skåne. 4 de 38 lägenheterna i föreningen öronmärks för den nya upplåtelseformen.

Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Syd, menar att detta är ett bra sätt för att underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.

[ Annons ]

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden. Det är mycket roligt att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare utökar satsningen för att fler unga vuxna ska kunna efterfråga en bra bostad, säger hon i en kommentar.

Riksbyggen har redan provat på Hyrköp, i Brf Brandstationen i Järfälla. Projektet föll väl ut och nu är man alltså redo att ta nästa steg, med fyra lägenheter i brf Körsbärslunden på Regementsvägen i Helsingborg – det tredje projektet där Riksbyggen inför hyrköp.
Säljstart för brf Körsbärslunden och intresseanmälan för Hyrköp sker slutet av oktober. Hyresrätterna kommer börja hyras ut hösten 2020 och inflyttningen i projektet beräknas börja i februari 2021.

– Riksbyggen vill hjälpa till att utveckla Drottninghög som idag domineras av hyresrätter genom att erbjuda fler boendeformer. Projektet ligger otroligt fint med närhet till kommunikationer och intill en park med gratis utomhusbad, utegym och grillplatser, Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Syd.

Hyrköps-modellen i korthet:

  • Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år. Om hyrköparen inte köper sin bostadsrätt får personen bo kvar som hyresgäst.
  • Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
  • Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]