Brf Brandstationen i Järfälla.
Publicerat 15 december, 2017

Riksbyggen testar hyrköp för unga

Som ett initiativ för att unga lättare ska komma in på bostadsmarknaden testar Riksbyggen hyrköp av bostadsrätter i Järfälla.

Hyrköpen innebär att den boende hyr en bostadsrätt under en begränsad tid som hyresgästen sedan har förtur till att köpa. Erbjudandet riktar sig till unga vuxna som är under 35 år och som vill bo i bostadsrätt.

[ Annons ]

– Alla behöver en bostad men trösklarna är höga för många unga vuxna när de ska in på bostadsmarknaden. För ett kooperativt företag som Riksbyggen är det naturligt att bidra till en långsiktig och mer hållbar samhällsutveckling genom att ta fram nya lösningar för att minska problematiken på bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

Modellen med Hyrköp kommer att testas i Riksbyggens Brf Brandstationen i Järfälla med start under första kvartalet 2018. Elva av föreningens sammanlagt 111 bostadsrätter kommer att erbjudas som hyrköp.

– Genom hyrköp kan vi erbjuda unga personer ett tryggt boende, först som hyresrätt och sedan som bostadsrätt, säger Mårten Lilja.

Fakta: Riksbyggens modell för hyrköp

Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.

Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.

Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.

Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]