[ Annons ]

Med Folkpartiets förslag skulle hyresutvecklingen bli än mer en politisk fråga än vad den är i dagens system. Det menar Mårten Lilja, vice Vd Riksbyggen, som nu går ut med skarp kritik mot Folkpartiets förslag för en reformering av bostadsmarknaden.
Publicerat 2 september, 2015

Riksbyggen starkt kritiska till Folkpartiets nya bostadspolitik

Med Folkpartiets förslag skulle hyresutvecklingen bli än mer en politisk fråga än vad den är i dagens system. Det menar Mårten Lilja, vice Vd Riksbyggen, som nu går ut med skarp kritik mot Folkpartiets förslag för en reformering av bostadsmarknaden.

Nyligen presenterade Folkpartiet tio förslag för en en bättre fungerande bostadsmarknad. Folkpartiledaren Jan Björklund var kritisk mot hur dagens hyresreglering.

[ Annons ]

– Det egendomliga är att Folkpartiet med sitt förslag åstadkommer just en reglering. Dagens system innebär att hyrorna sätts i en förhandling mellan parter under iakttagande av bruksvärdesystemet. Förändringar av hyrorna sker alltså utan direkt politisk inblandning. Folkpartiets förslag om att hyreshöjningarna ska styras av ett index måste förstås så att ytterst Riksdagen bestämmer hur detta index ska sättas. Då blir hyresutvecklingen mer av en politisk fråga än vad den är i dagens system, säger Mårten Lilja, vice Vd Riksbyggen.

Han menar att det Folkpartiet föreslår påminner om Tyskland där hyreshöjningar blev en het fråga i den senaste valrörelsen.

– Hyressättningen i Tyskland är både reglerad och politiserad, menar Mårten Lilja.

Han tar som exempel att Socialdemokraterna (SPD), ställde som vallöfte att införa en ”hyresbroms” som skulle begränsa hyreshöjningar över ett visst genomsnitt.

Sammantaget menar han att Folkpartiets förslag inte visar på någon ny inriktning utan är i allt väsentligt en fortsättning och förstärkning av den bostadspolitik som drivits sedan 2007 fram till valet 2014.

– Vore det inte en bättre politik för Folkpartiet att främja möjligheterna för hushållen att kunna efterfråga en egen bostad, istället för att hyra någon annans investering? Vad sägs om statliga ”egnahemslån” till de som ingen egen bostad har istället för ytterligare stöd till de som redan äger en eller flera lägenheter? säger Mårten Lilja.

Han pekar på den statistik som annonssajten Blocket tagit fram för TT:s räkning. Där framgår att att snitthyran för en 1:a i andrahand i Stockholm, uppgår till över 7 000 kronor i månaden. Motsvarande kostnad för en nyproducerad hyresrätt cirka 6 000 kronor i månaden.

– Folkpartiets förslag innebär en satsning på andrahandskontrakt och höjda boendekostnader i hyresrätt. Jag tror inte det kommer att ge det ökade utbud av bostäder som vi behöver. Det kommer emellertid med säkerhet att gynna de som redan har en villa eller bostadsrätt på bekostnad av de personer som redan nu står utanför den etablerade bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]