30 kvadratmeter stora är ettorna som snart säljs till unga i Göteborg för en nästan symboliskt liten insats. Illustration: Riksbyggen
Publicerat 23 februari, 2016

Riksbyggen säljer nya ettor för 95 000 kronor styck

Sex kraftigt rabatterade nyproducerade ettor kommer snart ut på marknaden i Göteborg. Bakom projektet ligger Riksbyggen som menar att det inte är någon idé att försöka göra något klipp på affären.

I dagsläget ligger kvadratmeterpriset i Stor-Göteborg på i snitt 37 370 kronor. Så när Riksbyggen säljer sex stycken nya ettor i Göteborg, inklusive fullvärdigt medlemskap i bostadsrättsföreningen, för 95 000 kronor, alltså 3 166 kronor per kvadrat så lär det bli snabba affärer. Tanken med projektet är att hjälpa unga att till en låg kostnad köpa en egen bostad, och endast personer mellan 18-30 accepteras som köpare.

[ Annons ]

– Boendet är en viktig del för arbete och möjligheten till egen försörjning. Därför vill vi på Riksbyggen driva på utvecklingen för att få fram nya lösningar som hjälper unga personer på bostadsmarknaden. Vi måste börja tänka ”utanför boxen” och våga prova helt nya lösningar, säger Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

Lägenheterna ingår i bostadsrättsföreningen Viva i Guldheden i Göteborg och är 30 kvadratmeter stora. Övriga bostadsrätter i föreningen säljs under ”vanliga villkor”. De sex lägenheterna får köpas av personer mellan 18 – 30 år och får en högre månadsavgift per kvadratmeter jämfört med de som köpt en traditionell bostadsrätt i föreningen.

– Den högre avgiften ska täcka merkostnaden för att dessa lägenheter inte bidrar lika mycket till föreningens insatskapital, förklarar Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Den dag någon bestämmer sig för att sälja sin lägenhet regleras försäljningspriset av föreningens stadgar.

– Säljaren får räkna upp priset med förändringen för konsumentprisindex under den tid som säljaren haft bostadsrättslägenheten i sin ägo samt med styrkta försäljningskostnader. Det går alltså inte att göra ”ett klipp” på den här typen av lägenhet, säger Mikael Ahlén.

Fördelningen av lägenheterna kommer att ske under sista halvan av 2017 i samarbete med Boplats i Göteborg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]