Brf Murgrönan i Kungälv är Riksbyggens projekt nummer 200 att certifieras i Miljöbyggnad. Bild: Riksbyggen.
Publicerat 21 januari, 2020

Riksbyggen har nått 200 Miljöbyggnader

Riksbyggen har jobbat aktivt med att certifiera med Miljöbyggnad. Nu har man nått milstolpen 200 certifierade byggnader. Därmed är man bäst i Sverige, enligt Sweden Green Building Council.

Riksbyggen har jobbat med Miljöbyggnad sedan 2012 och nu när Brf Murgrönan i Kungälv certifierades har man alltså uppnått 200 byggnader.

[ Annons ]

– Vi är väldigt glada över att en stor aktör som Riksbyggen så länge varit engagerade i Miljöbyggnad. Som långsiktiga förvaltare ser de värdet i att använda systemet som ett verktyg under projektering och byggnation, men även för att säkra driften under många år framöver. Det gör skillnad för vår miljö och hjälper oss att uppnå Sveriges miljömål, säger Lotta Werner Flyborg, vd på Sweden Green Building Council.

Miljöbyggnad drivs av Sweden Green Building Council, är baserad på svenska lagar och myndighetskrav och. utgår från svenska förhållanden. Certifieringssystemet omfattar 16 olika kriterier inom energi, innemiljö och material som granskas av oberoende part innan SGBC certifierar. Slutcertifiering sker efter två år när värdena verifieras i en uppföljande kontroll.

Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Men man har även två projekt med betyget Guld: Brf Viva i Göteborg och Brf Sjökortet i Västerås. Brf Viva utsågs dessutom till Årets Miljöbyggnad 2019.

– Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion, bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. En viktig del av Miljöbyggnad är den kontroll och besiktning som sker både innan byggnation och två år efter att husen är klara, en funktion som inte alla miljömärkningar har, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]