Foto: Riksbyggen.
Publicerat 4 oktober, 2018

Riksbyggen får uppdrag om skötsel av Gävle slott

Riksbyggen har ingått avtal med Statens Fastighetsverk om yttre skötsel av Gävle Slott och det gamla Länsfängelset. Slottet och det före detta fängelset är två av Gävles kulturhistoriskt mest viktiga byggnader.

Avtalet avser ett markskötseluppdrag där Riksbyggen ska sköta den yttre miljön runt fastigheterna. Det får inte finnas skräp eller klotter och miljön ska bevaras och skötas på samma sätt som det historiskt har gjorts.

[ Annons ]

– Vi är mycket glada och stolta över att få ansvara för den yttre skötseln av både Gävle Slott och Länsfängelset. De båda byggnaderna är symboler för Gävle och det är otroligt viktigt att det ser snyggt och fint ut runt dessa med tanke på det stora antalet besökare som kommer till byggnaderna varje år, säger Joakim Eriksson, leveranschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Gävleborg, i en kommentar.

De första delarna av Gävle slott byggdes redan 1583 och slottet fungerar idag som residens till Landshövdingen. Slottet är omgivet av en park som Riksbyggen också kommer att sköta om. Bredvid slottet finns även det gamla Länsfängelset, invigt 1847, som fungerar både som ett museum och kulturhus.

Avtalet med Statens Fastighetsverk trädde i kraft den 1 oktober.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]