Publicerat 17 september, 2021

Riksbanken kommer höja tidigare än vad de indikerat, bostadsbristen kan vara över 2027 – SBAB

Sveriges ekonomi går som tåget och inflationssiffran för augusti överraskade kraftigt på uppsidan. Det får statliga SBAB att tro att Riksbanken tvingas justera upp räntebanan och höja reporäntan tidigare än vad de indikerat. Det framgår i senaste Bomarknadsnytt.

”Man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall, men inflationsutfallet i augusti stärker ändå vår tidigare bedömning att Riksbanken troligen kommer att behöva revidera upp räntebanan och höja reporäntan betydligt tidigare än de själva indikerat. Det gäller i synnerhet om den senaste tidens högre inflation smittar av sig på inflationsförväntningarna. Vår tidigare bedömning om en första höjning med 0,25 procentenheter i november 2023 ligger än så länge fast”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB:s prognos är att Sveriges BNP växer med 4,4 procent i år och 3,4 procent nästa år.

SBAB kommenterar också bostadsbyggandet och anser att den har hållit uppe väl under pandemin. Idag råder det fortsatt en bostadsbrist på cirka 90 000 bostäder. Med med prognosen om cirka 50 000 nya bostäder varje år under de kommande åren, kombinerat med en lägre befolkningstillväxt framöver, bedömer SBAB att bostadsbristen kan vara över 2027.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]