Efter tio år i kulisserna har Ingalill Berglund klivit fram. Atrium Ljungbergs nya vd personifierar själva kärnan i koncernens affärsidé: att komma nära, och att göra det på lång sikt.
Ingalill Berglund tar emot i Atrium Ljungbergs huvudkontor i Sickla med träningsvärk i benen. Hon har just hittat tillbaka till ett kärt gammalt fritidsintresse, blivit elev i Solna Ridskola och börjat med ridning igen.
–?På hästryggen kopplar jag av totalt och når ett lyckorus som jag bara hittar där och på sjön, säger hon.
Ögonen är intensivt blå. Den intima sfären ovanligt generös. Ingalill Berglund kommer nära, och låter andra göra likaså.
–?Jag har inget problem med att vara personlig. Alla är människor och vill bli behandlade som människor. Min övertygelse är att det synsättet även gynnar affärerna.
Hon har avverkat sitt första halvår som vd för Atrium Ljungberg, Sveriges fjärde största börsnoterade fastighetsbolag. I april 2011 tog hon över rodret för 251 anställda, en investeringsportfölj med cirka 6 miljarder kronor, och ett varumärke med gott rykte.
På marknaden är Atrium Ljungberg känt som den stora, men ”schyssta” köpcentrumfastighetsvärden. I fastighetsbeståndet finns exempelvis fyra av landets största köpcentrum – Farsta Centrum, Sickla Köpkvarter, Gränby Centrum i Uppsala samt Mobilia i Malmö, men också andra profilfastigheter som Söderhallarna och Varuhuset Pub i Stockholm.
–?Idag kommer 55 procent av våra hyresintäkter från handel, 35 procent från kontor. Men målet är en jämnare fördelning, säger Ingalill Berglund.
Atrium Ljungberg äger och förvaltar handels- och kontorsfastigheter i Stockholm, Uppsala och Malmö, med mindre innehav i Västerås, Halmstad och Östersund. Viktiga ingredienser i affärsmodellen är att driva allt i egen regi, med egna lokala förvaltningskontor och ett helägt byggdotterbolag.
Genom kontroll över hela processen – från förvärv och konceptutveckling till projektering, uthyrning och förvaltning – kan Atrium Ljungberg erbjuda hyresgästerna fördelar och snabba puckar.
–?Vårt dotterbolag TL Bygg och vår projekt-avdelning är särskilt viktiga vid nya projekt och för ombyggnader av befintliga fastigheter. I kombination med vår egen förvaltning ger det oss en bra produkt till en bra kostnad. För hyresgästerna kan det till exempel innebära snabbare inflyttning och lägre hyra.
Helhetsmiljöer på starka tillväxtorter är Atrium Ljungbergs melodi. Oavsett om det handlar om kontor eller handel ska hyresgästerna erbjudas levande mötesplatser där såväl människor som affärer kan blomma ut. Ingalill Berglund visar runt i
Atrium Ljungbergs nya huvudkontor, i hjärtat av det kontorshus som koncernen byggt för Atlas Copco i Sickla, för att förklara. Atrium Ljungbergs kontor är ett showroom för bolagets syn på hur en modern, kreativ arbetsmiljö ska se ut.
Med relativt enkla medel har 2?000 kvadratmeter kontorslandskap formats till en upplevelse-miljö. Färgstarka kaffehörnor och kopiatorrum kontrasterar mot neutrala arbetsytor. Sammetsdraperier från taken och runda soffor med höga ryggar skapar rum i rummen. Mobila ”vassruggar”, väggar och mediatorn gör att arbetsplatserna kan krympa och svälla efter behov. Här finns tysta rum för ostört arbete, men också tysta fåtöljer som placerats med utsikt mot naturen utanför.
Några trappor ner finns reception och restaurang. Ett stenkast bort ligger Sickla Köpkvarter.
–?I området finns möjligheter att bo och arbeta, här finns vårdcentral, bibliotek, utbildning, apotek, gym, service och kultur.
Just i Sickla har vi också skapat en särskild gata för entreprenörer inom hantverk. Genom enklare lokaler nära köpcentret ger vi dem ett eget alternativ.
Vad vill hon säga till dem som anser att det sker en överetablering av köpcentrum, som slår ut mindre aktörer?
–?Jag tror att det är viktigt för alla, både stora kedjor och mindre butiker, att finnas på starka, långsiktiga handelsplatser och att arbeta tillsammans med en partner som driver trafik till området.
För mig handlar gott ledarskap mindre om kön och mer om ideal och beteenden.”
Samverkan är ledstjärnan – Atrium Ljungberg vill komma nära hyresgästerna. Hur mycket kontakt har Ingalill Berglund själv med dem?
–?Min ambition är att träffa dem alla regelbundet. Vi får ofta höra att vi är nära våra kunder, att vi är duktiga på det. Just i Sickla bidrar jag nog även en hel del till omsättningen som kund i butikerna.
Går det att intervjua en börsvd utan ett genusperspektiv? När fem av sju personer i hennes ledningsgrupp är kvinnor? När hon dessutom just har vunnit titeln som årets kvinnliga förebild i sin bransch? Könsfrågan är viktig, menar Ingalill Berglund, men något uttjatad.
–?Det behövs kvinnliga förebilder i näringslivet, men det behövs också manliga förebilder. För mig handlar gott ledarskap mindre om kön och mer om ideal och beteenden, säger hon.
Att fastighetsbranschen skulle vara ”gubbig” känner hon inte igen.
–?Jag har faktiskt aldrig upplevt någon skillnad i bemötandet gentemot mig och mina manliga kollegor. Kanske har jag haft tur att hamna i miljöer där jämställdhet är en självklarhet, säger hon och beskriver sin ledarstil som ”nyfiken och handlingskraftig”.
Titlar betyder ingenting, det är människorna bakom som intresserar.
Hon växte upp på Resarö i skärgården utanför Vaxholm. Farfadern drev Berglunds varv och familjen skötte öns telefonstation och postkontor. Ölivet blommade upp med sommargästerna, vinterhalvåret var ganska ödsligt. Ingalill Berglund började extraknäcka hos en fotograf i Vaxholm.
–?Jag ville bli fotograf och journalist, läste humanistisk linje med latin som tillval. Efter gymnasiet jobbade jag hos fotografen, och började snart hjälpa till med bokföring och inköp. Jag har alltid fascinerats av matematik, och det ena ledde till det andra.
Hon klev på en utbildning till ekonom med inriktningen redovisning och revision vid Schartaus Handelsinstitut i Stockholm. Praktik-perioden genomfördes på revisionsbyrå, vilket ledde till första jobbet hos revisionsbyrån Sjöåker (idag Deloitte).
Revisionstiden var lärorik och gav insyn i ekonomi och ekonomistyrning, med erfarenhet av att jobba mot både vd:ar och ekonomer.
–?Det gav en helhetssyn som jag har stor nytta av idag. Jag jobbade också mycket mot fastighetsentreprenörer och upptäckte redan då att fastigheter är något roligt, påtagligt och tillfredsställande, säger Ingalill Berglund och relaterar till Atrium Ljungbergs senaste invigning av en tillbyggnad i Gränby Centrum i Uppsala. Köpcentret har fått ny entré och nya verksamheter i form av restauranger, butiker, läkarmottagningar och gym.
–?15 000 personer kom till invigningen. Det var en fantastisk upplevelse!
Mitt i förra fastighetskrisen tog hon klivet in i fastighetsbranschen som redovisningschef vid Stadshypotek Fastigheter. Efter tre år där blev det rollen som ekonomichef vid SISAB, med plats i ledningsgruppen. 2001 rekryterades hon till Ljungberggruppen och hängde med vid sammanslagningen med Atrium Fastigheter 2006. När Atrium Ljungbergs styrelse utsåg henne till ny koncernvd i mars 2011 hade hon tio år som bolagets finanschef bakom sig. Hon kände verksamheten väl och vd-skiftet mellan henne och tidigare vd:n Anders Nylander kunde ske på tre veckor. Var det självklart att säga ja?
–?Det var inte en utveckling som jag förväntat mig. Rollen innebär ett stort ansvar och jag tänkte noggrant över beslutet tillsammans med min familj. Ska man tacka ja till en sådan roll så måste man göra det helhjärtat. Men jag har både hjärtat och familjen med mig.
Under Ingalill Berglunds ledning ska Atrium Ljungberg investera cirka en miljard kronor per år, de kommande åren (totalt investeringsutrymme: sex miljarder). Fokus ligger på utveckling av de egna projekten, en av miljarderna har öronmärkts för köpcentret Mobilia i centrala Malmö.
Jag har fått många goda råd från olika håll, men kan efter ett halvår i vd-stolen göra en avvägning mellan att lyssna på andra och lita till mig själv”
–?Vi är bara i början och ska tillföra 28?000 kvadratmeter för att totalt dubblera Mobilias yta. Vi tillför även drygt 60 hyreslägenheter, små effektiva lägenheter med hög boendestandard, förklarar Ingalill Berglund.
Sickla kontorsområde ska också växa, för att möta den ökande efterfrågan på kontorsytor i Stockholmsområdet. Startskottet har gått för bygget av två verksamhetshus – Intrum Justitia blir största hyresgästen i ett 7 000 kvadratmeter stort kontorshus vid Sicklas norra infart, medan Akzonobel flyttar in i ett 10 300 dito vid västra infarten. Inflyttning 2012 respektive 2014.
Det handlar om stora projekt, stora beslut – som påverkar människor och stadsmiljöer för lång tid framöver. Vilken har största utmaningen varit under hennes första tid i ledarrollen? Ingalill Berglund tänker en stund, konstaterar sedan:
– Jag har fått många goda råd från olika håll, men kan efter ett halvår i vd-stolen göra en avvägning mellan att lyssna på andra och lita till mig själv. Nu vet jag hur jag vill se det fortsatta arbetet framåt.