Fastighetsbolaget Olov Lindgren renoverar 118 av sina lägeheter i Tensta, utanför Stockholm. Efter en sommar i en paviljong på gården får Gordana Simic äntligen flytta tillbaka – till vad som känns som en ny lägenhet.
– En ny lägenhet, ett nytt kapitel i livet!
Man skulle nästan kunna få för sig att stambyte är det bästa hon vet. Så är det såklart inte. Det är som alla stora renoveringar stökigt, bullrigt och stundtals tämligen obekvämt. Men glädjen att få flytta tillbaks i sin lägenhet – nästan som ny – går inte att ta miste på.
Det är fastighetsbolaget Olov Lindgren som gör en nödvändig upprustning av 118 lägenheter i Tensta, Stockholm. Alla stammar byts, lägenheterna får nya kök och fräscha tätskikt, de gamla fönstren byts mot treglas i aluminium – en rätt så konventionell renovering med andra ord.
Här är det istället de mjuka värdena som gör projektet värt att titta närmare på. Gordana Simic jämför med hur väninnan ett par kvarter bort, också mitt uppe i ett stambyte, har det just nu.
– Hon måste borsta tänderna i en vask ute i trappen, säger Gordana Simic.
Själv har hon tillbringat sommarmånaderna ute i en paviljong på gården.
– Det kändes lite som att bo utomlands i ett litet radhus. Vi har suttit ute på balkongen och fikat hela sommaren. Vi har haft lite mindre yta än vad vi är vana med, men det klarar man i fyra månader, säger Gordana Simic.
ETT LISTIGT TIPS
Att se över tätningslisterna hör till de saker man kan klara av själv. Men en vanlig miss är att välja en alltför tjock list i tron att det tätar bättre – risken är att fönstret bara bli skevt. Tryck fast en bit modellera, stäng fönstret och vips har du en perfekt referens.
Paviljongerna, som håller god lägenhetsstandard, är en rejäl investering för Olov Lindgren. Men tanken är att de ska flyttas vidare för att användas i flera projekt som bolaget har framför sig.
– Det är en bra lösning som gör det möjligt att bo kvar i samma område. Och i en bra lägenhet dessutom, säger Jonas Södergren, projektledare på Olov Lindgren.
Så inga rotrenoveringar med kvarboende alltså?
– Nej, absolut inte! Så kommer vi inte att jobba i några projekt. Det går inte att leva i det här. Inte i min värld i alla fall, säger Jonas Södergren.
När renoveringen startade klev Jonas Södergren in i rollen som produktionschef på entreprenören Skanska. Under tiden anställdes han hos dåvarande uppdragsgivaren Olov Lindgren. Han har alltså perspektiv från två olika håll.
– Innan vi gick in i projektet så hade vi nog från Skanskas sida en del förutfattade meningar om Tensta som byggde på vad man sett på tv och läst i tidningar. Men jag känner att detta är en av de bättre arbetsplatser jag haft. Hyresgästerna är tillmötesgående och har tålamod.
Ur entreprenörsperspektivet tyckte han att det underlättade väldigt mycket att Olov Lindgren har en särskild avdelning för stambytesprojekt som arbetar med hyresgästdialog.
– Det är viktigt att lyssna in vad hyresgästerna tycker och att baka in det i projekteringen. Mycket av önskemålen går att uppfylla. I detta projekt blev det exempelvis tydligt att vi behöver titta på uteutrymmena, säger Jonas Södergren.
Gordana Simic har bott på olika adresser i Tensta sedan 1974. Hon har inga planer på att flytta. Hon pratar hellre om hur trevligt det ska bli med mer grönska och nya bänkar i kvarteret än om ortens något skamfilade rykte.