Dyra kvadratmeter. Lars Lundin på p-platsen som bostadsrättsföreningen sålde för över en miljon kronor. Foto: David Grossman
Publicerat 26 maj, 2016

Rena klippet för p-platsen

Många bostadsrättsföreningar i Stockholm sitter på stora värden i sina garage. Det insåg Brf Postiljonen 4 när det var dags för försäljning. Men marknadspriset hade man dålig koll på.

Utanför Krukmakargatan på Södermalm i Stockholm är p-vakter i fart med att lappa bilar. Man förstår att några garageplatser i fastigheten såldes för en miljon kronor. För några av bostadsrättsföreningen Postiljonen 4:s medlemmar blev det ett jätteklipp. I december köpte de sina platser för ett klart lägre pris.

[ Annons ]

– Och då tyckte ändå många att det var dyrt. Men varken jag eller någon annan i föreningen visste vad marknadspriset var för en garageplats på Södermalm,  säger Lars Lundin, vice ordförande i föreningen.

Föreningen hade under 2015 sagt upp avtalet med Stockholm Parkering som hyrde två plan med totalt 43 platser. Bland annat för att bolaget inte var villiga att bekosta en renovering av garaget. Nu erbjöds medlemmarna att köpa en plats eller att hyra.

– Vi såg det som en möjlighet att få in kapital och amortera på föreningens lån, även om de inte är så stora, säger Lars Lundin.

38 av platserna såldes till medlemmarna, två valde att hyra för 1 700 kronor i månaden.

Att medlemmarna skulle få någon typ av rabatt var aldrig tanken. Vare sig vid köp eller hyra.

– Likabehandlingsprincipen ska gälla för alla vare sig man har bil eller inte. Jag är förvånad över att det finns föreningar som subventionerar de som har bil, säger Lars Lundin.

De som köpt sina platser behöver inte sälja om de flyttar från fastigheten, så nya medlemmar med bil kan få det svårt att få plats.

Jag blev rätt chockad

När alla affärer var klara återstod en p-plats. Föreningen beslutade då att sälja den genom en mäklare – slutpriset landade på 1 050 000 kronor. Två medlemmar passade senare på att sälja sina platser för liknande priser.

– Jag blev rätt chockad, erkänner Lars Lundin. Det framstod som att vi hade gjort en katastrofvärdering, men vi är ändå nöjda med att ha fått in 13 miljoner till kassan.

Han har fått många samtal från andra föreningar i Stockholms innerstad som också ser möjligheten att kapitalisera på sina garageplatser.

Nu planerar föreningen för att sälja 100 kvadratmeter vindsyta. Den blir antagligen inte lika dyr per kvadratmeter som p-platsen i källaren.

 

 

Dyra kvadratmeter. Lars Lundin på p-platsen som bostadsrättsföreningen sålde för över en miljon kronor.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]