[ Annons ]

Publicerat 11 april, 2013

Reliningsmontörer får eksem och allergier

Epoxi som används vid flera typer av relining av avloppsrör är extremt allergiframkallande. Väl på plats är den relativt ofarlig, men de som hanterar plasten innan den härdat exponeras för riskerna. – Under de senaste åren har det kommit en strid ström av patienter som arbetar med relining till vår mottagning. En kontakt med ämnet […]

Epoxi som används vid flera typer av relining av avloppsrör är extremt allergiframkallande. Väl på plats är den relativt ofarlig, men de som hanterar plasten innan den härdat exponeras för riskerna.

[ Annons ]

– Under de senaste åren har det kommit en strid ström av patienter som arbetar med relining till vår mottagning. En kontakt med ämnet vid ett enda tillfälle kan ge livslång allergi, säger Carola Lidén, läkare och forskare vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet.

Hon är ansvarig för det forskningsprojekt som, med stöd från AFA Försäkring, undersökt skadorna hos reliningarbetare.

– Det är en stor omsättning bland anställda som arbetar med relining, eftersom de som blivit allergiska ofta inte kan fortsätta i yrket, säger Carola Lidén.

Slutsatsen är att det finns ett stort behov av att förbättra arbetsrutiner, skyddsutrustning och tvättmöjligheter. Men allra viktigast är upplysning om riskerna.

Peter Halling, ordförande i Brif, Branschföreningen Relining i Fastigheter, menar att problemet främst finns hos nystartade företag och företag utanför BRiF.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]