Foto: Filippa Ländin och Olof Holdar.
Publicerat 15 juni, 2021

Relativt lugn hos parterna kring V:s utspel

Så här kommenterar hyresrättsmarknadens parter, Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig, Vänsterpartiets utspel att fälla regeringen.

Senast klockan 10 på torsdag kräver Vänsterpartiet att regeringen ger besked om planerna på att införa fri hyressättning för nyproducerade bostäder för att inte gå vidare och försöka väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven.

V-ledaren Nooshi Dadgostar har gett regeringen två alternativ:

[ Annons ]

•Avstå från att genomföra de föreslagna förändringarna i hyreslagstiftningen helt.

• Eller om regeringen ändå ska ändra hyreslagstiftningen så måste förhandlingar vidta där Hyresgästföreningen ingår. 

På Fastighetsägarna hoppas man att utredningen trots vapenskramlet ska få ha sin gilla gång.

– Det är olyckligt att frågan om hur vi får fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad behandlas på det här sättet. Nu har vi en statlig utredning som lämnat sina förslag och som också skickats på remiss. En proposition kommer först i höst och kommer då att röstas om i riksdagen. Det rimliga är att politiken nu tar frågan vidare, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, kommenterar i ett pressmeddelande att gärna ser att utredningens förslag skrotas. Hon ser hellre att  parterna på bostadsmarknaden ges ansvaret att se över spelreglerna för hyressättningen.

V:s krav på att nya förhandlingar ska inledas där Hyresgästföreningen ingår kommenterar Marie Linder:

– Vi är alltid redo att förhandla men vi anser att det är en fråga som parterna på bostadsmarknaden borde lösa, inte partierna. Det viktiga är ett starkt konsumentskydd och att alla hyresgäster som vill ska ha rätt till kollektiva förhandlingar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]