För andra året i rad arrangerar Kronofogden en temavecka om vräkningsförebyggande arbete. I år är det särskilt fokus på barn som berörs.
Den digitala temaveckan Hemma bäst består av två seminarier 9 och 11 oktober, som ska ge kunskap, inspiration och konkreta tips. En av de medverkande hyresvärdarna är Kumla Bostäder. Tillsammans med socialtjänsten i Kumla har de startat en lokal samverkan, vilket har gett goda resultat.
– Vi har lagt ganska mycket krut på det vräkningsförebyggande arbetet. 2018 började vi att besöka hyresgäster som av olika anledningar halkat efter med hyran, och förklara att vi helst såg att de skulle kunna bo kvar i sin bostad. Det ledde till att vi fick en personlig relation och det blev inte lika genant att ta kontakt med oss, säger Liselott Lodén.
Resultatet lät inte vänta på sig. Avhysningarna minskade kraftigt, eftersom man nu kunde fokusera på en avbetalningsplan. Socialtjänsten insåg efter ett tag fördelarna och hakade på.
Särskilt fokus i år är på vräkningar som berör barn. Hur har ni jobbat med det?
– Barnperspektivet är centralt för oss. I enighet med artikel sex i barnkonventionen tar vi ett stort ansvar för att förebygga avhysningar kopplat till barn. En orosanmälan sker alltid, och via boendekoordinatorn på socialtjänsten kommer ärendet alltid till familjeenheten som arbetar utefter sina rutiner. Det är väldigt sällan, så gott som aldrig, som vi genomför en avhysning där barn är inblandade där den aktuella bostadsadressen är den enda hemadressen för barnet.
På seminarierna kan man även ta del av hur Hyresbostäder i Norrköping genomför sitt vräkningsförebyggande arbete. Det kommer också finnas en barnrättsjurist från SKR på plats och som ska informera om hur de stöttar kommuner i barnrättsfrågor, medan Bris ska ge råd om hur man bäst tar hänsyn till barnen i arbetet.