[ Annons ]

Foto: Johannes Berner
Publicerat 8 maj, 2015

Relationer som affärsidé

Hon basar över ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag, som också är en del av Stenasfären. Christel Armstrong Darvik, vd på Stena Fastigheter, får kanske inte göra så många transaktioner som hon skulle önska, men hon får lägga fokus på sitt andra intresse – människors utveckling.

Med snabba steg korsar hon Emigrantvägen och tar sig över till en stor tom tomt precis vid kajen. Marken gränsar till Danmarksterminalen där rederiet Stena Lines stora båtar avgår med jämna mellanrum. Vårsolen står högt på himlen och Christel Armstrong Darvik, vd för Stena Fastigheter, pekar ut över området.

[ Annons ]

– Vi kommer att sitta där borta ett tag, medan vi bygger en ny kontors fastighet till koncernen.

Tanken är att Stenasfärens alla Göteborgsbolag ska samlas i ett hus. Koncernen som omfattar verksamheter med allt från färjelinjer och shipping till off shore drilling, fastigheter, finans och återvinning. Med företag inom riskfyllda och volatila branscher som drilling och shipping ska Stena Fastigheter vara en stabil och långsiktig motbalans.

– Man kan säga att vi är koncernens bank och därför kan vi inte köpa och sälja i den hastighet som jag kanske skulle vilja. Vi får hålla oss lite längre ner på riskkurvan, säger Christel Armstrong Darvik och ler. Att hon saknar transaktionerna är tydligt.

FÖR EN AV DE SAKER som hon verkligen går igång på är en bra deal och dynamiken när en stor aff är ros i hamn. Men på posten som vd för Sveriges tredje största privatägda fastighetsbolag, Stena Fastigheter, blir det inte så många aff ärer, i alla fall inte på svensk mark.

Hon har utnämnts till en av Göteborgs mäktigaste och basar tillsammans med de 260 kollegorna över 24 000 lägenheter och 3 000 lokaler runt om i Sverige, Holland, England, USA och Frankrike. I nio år har hon suttit på posten, eller som hon själv säger ”för länge förmodligen”. I branschen har hon arbetat hela livet, även om hon under barndomen i Göteborg inte hade fastigheter i huvudet.

– Jag ville bli trädgårdsarkitekt tidigare, men det tyckte inte min pappa var någon bra idé så det blev utbildning till civilingenjör på Chalmers istället.

ODLINGSINTRESSET har hon inte släppt, även om det nu får bli på fritiden istället. Ett intresse som hon delar med flera av företagets hyresgäster och som vi får anledning att återkomma till senare. Men först lite mer om intresset för affärer. 1998 började Christel Armstrong Darvik arbeta på fastighetsbolaget Tornet och 2004 blev hon vd med ansvar för att sälja av fastigheter för 23 miljarder kronor.

– Det var en jättespännande tid. Vi fick två dominerande ägare som kom över åttio procent av aktierna. Då fick jag uppdraget att sälja av alla tillgångar och dela ut pengarna till aktieägarna, säger Christel. Att hon tyckte det var roligt märks då hon skrattande fortsätter.

– En av dem var faktiskt Lehman Brothers som sedan ju gick i konkurs och alla pengarna bara försvann i ett svart hål.

Förutom att sälja med vinst var Christels ambition att alla anställda skulle fortsätta att ha ett jobb att gå till efter en försäljning.

– Jag försökte sälja in att om man köpte fastigheter av Tornet fick man också väldigt duktig personal som var värd att betala extra för. Jag vet inte inte om vi lyckades få extra betalt, men under hela processen var det ingen som tvingades gå.

Relationsförvaltaren Sari Isberg och fastighetsskötaren Roger Hansson berättar för Christel Armstrong Darvik om projektet Adoptera en kruka som ska genomföras för andra gången i området Askim.

Under sju år pendlade hon fram och tillbaka mellan Göteborg och Stockholm tills hon en dag fick ett erbjudande från redaren Sten A Olsson om att bli vd för Stena Fastigheter. En post där hon skulle få arbeta intensivt med sin andra drivkraft; att se människor utvecklas.

– Anledningen att jag sitter här som vd och nu har jobbat i nio år är för att vi har en ägare som förstår hur viktigt det är att arbeta med relationsförvaltning. Det var det som lockade mig till att ta det här jobbet, att kunna få lov att se och utveckla ett bolag ur flera dimensioner. Christel menar att det hos ägaren finns en grundtro på att om hyresgästerna förstår att hyresvärden bryr sig om dem så bryr de sig om sin närmiljö.

– Jag tyckte att det var fantastiskt att Sten A Olsson kan ha ett så långsiktigt tänk och låta oss hitta sätt och projekt där vi kan vara innovativa och göra saker som ingen annan har gjort, för att kunna skapa det här sättet att bry oss om våra hyresgäster, säger Christel Armstrong Darvik med emfas. Det är inte tomma ord, utan det finns ett genuint intresse bakom.


FAKTA/STENA FASTIGHETER

Bakgrund: Stena Fastigheter är en del av Stenasfären. Fastighetsföretaget grundades 1982 av Sten A Olsson, som är son till skepparen och fartygsägaren Gustav Olsson. Idag äger företaget 23 700 lägenheter och 3 000 lokaler runt om i Sverige, Frankrike, England, Holland och USA.


UNDER ÅREN HAR Stena Fastigheter utvecklat och förfinat det som de kallar relationsförvaltning, en förvaltning med hyresgästens önskemål och engagemang i fokus. I dagsläget investeras mellan sju och tio miljoner per år i projekt runt om i landet. På varje ort finns en ansvarig relationsförvaltare som stöttar fastighetsförvaltare och hyresgäster i projekten. Allt från ungdomsläger, odlingsprojekt och hundparker till trappvärdar, miljövärdar och sommarjobb har genomförts. På flera orter har trädgårdsintresserade hyresgäster tagit över förvaltningen av utomhusmiljön.

– Då är det inte så att vi investerar mindre pengar, utan de får samma summa att investera. Det här arbetet är ett nollsummespel. Men du ska se de här trädgårdarna, de är fantastiska. Därifrån flyttar inga människor.

Logiken är enkel, menar Christel Armstrong Darvik. Det som investeras får de tillbaka genom engagerade hyresgäster som tar hand om sina hem och väldigt sällan flyttar. Då kan de vara det långsiktiga stabila fastighetsbolaget som de måste vara. För att ytterligare utveckla relationsförvaltningen har de nu ökat satsningarna på barn och ungdomar i Stenas områden.

Där vi kan göra störst nytta nu är för barn och ungdomar i våra områden, att fånga dem tidigt i livet och ge dem en bra chans.

– Vi har konstaterat att där vi kan göra störst nytta nu är för barn och ungdomar i våra områden. Att fånga dem tidigt i livet och ge dem en bra chans. Då vill vi fokusera på skolan så att de klarar av sin utbildning, att de kan få jobb och att de har en meningsfull sysselsättning på sin fritid. Kan vi ge dem en bra start så är det nog det bästa vi kan göra.

Men att satsa på utbildning och skola, är det en fastighetsägares ansvar?

– Det hade nog varit tuffare att genomföra detta i ett traditionellt fastighetsföretag men vi är inte traditionella. Vi måste också vara en spelare i samhället och då handlar det om att vi engagerar oss i våra områden, andra kan skänka pengar till någon verksamhet i Indien eller Afrika.

Askim är ett av de områden där Stena Fastigheter äger lägenheter och där de anställda arbetar nära hyresgästerna. Vi sätter oss i bilen för att besöka relationsförvaltaren Sari Isberg och fastighetsskötaren Roger Hansson som just nu förbereder för det 30-tal sommarjobbare som kommer att jobba i området. På väg till områdeskontoret går samtalet in på regeringens senaste satsning på subventioner för byggande av hyresrätter.

Förra sommaren fick 300 ungdomar, som själva bor i området, möjlighet att sommarjobba hos Stena Fastigheter.

– Jag tycker inte att satsningen är tillräcklig och den är dessutom fel. Satsningen skulle möjligen kunna bidra till att det byggs hyresrätter i områden som inte är så attraktiva och där man kan sätta en lägre hyra. Men min farhåga är att när man ger bidrag på det här viset så kommer de bidragen att ätas upp av ökade entreprenadkostnader.

HON TROR INTE att det kommer bli aktuellt för Stena att söka bidrag till sina projekt.

– I många områden där vi har för avsikt att bygga nu kommer vi vilja ta ut en högre hyresnivå än den som man är tvungen att sätta för att få subventioner, så i många fall kommer vi inte ansöka om bidrag. Det kan finnas några områden som vi kommer att titta på för att se om det är aktuellt. Men subventionerna kommer, som jag säger, inte leda till att vi får igång en större produktion utan det sitter i andra saker.

Istället tycker Christel Armstrong Darvik att regeringen borde fokusera på att få planprocessen att gå smidigare och pressa på kommunerna. Hon är engagerad i debatten och ser det som en naturlig del av sin roll som vd att vara det.

– Det tillhör min roll att debattera och det är klart att kan jag påverka så gör jag gärna det. Jag ser ju också hur viktig hyresrätten är och ser också att den går att utveckla på många sätt. Vi försöker ju utveckla hyresrätten genom relationsförvaltningen och visa att det finns ett mervärde av att bo i en hyresrätt.

ATT FRÅGORNA ENGAGERAR Christel Armstrong Darvik går inte att ta miste på och hon berättar att hon vid flera tillfällen blivit tillfrågad om att gå in i politiken, men alltid snabbt tackat nej.

– Jag kan vara en samhällsspelare ändå och påverka i min roll som vd. Förmodligen med större frihet.

Troligen har hon också insikt i en politikers roll och friheter. Sonen Axel Darvik kom 2002 in i riksdagen för Folkpartiet som den då näst yngsta riksdagsledamoten i historien. Idag har han pluggat färdigt på Chalmers och har sitt eget konsultbolag, berättar Christel, men han är fortfarande engagerad i politiken på kommunnivå. Och så plötsligt inser hon att vi kört fel och får ringa upp Sari Isberg för vägbeskrivning.

– Så går det när man är engagerad, säger hon och skrattar.

Efter några vändor till med bilen kommer vi till Kobbegården i Askim och Roger Hansson visar oss runt och pekar på plank som ska målas och områden som ska städas upp. Under våren inventerar de vad som måste göras direkt och vad som kan sparas till sommarjobbarna.

– Nu när vi är ute hos hyresgästerna är det flera föräldrar till barn hos oss som frågar när det är dags att ansöka igen. De är jätteglada för det här, säger han och Christel utbrister ”Vad roligt”.

Relationsförvaltning är inte bara något jag på ledningsnivå pratar om utan det genomsyrar vår verksamhet.

FÖRRA ÅRET var första gången som satsningen genomfördes och totalt 300 ungdomar mellan 16 och 20 år runt om i Stenas områden fick jobba ett par veckor med att utveckla sina områden.

– Det är det här jag menar. Relationsförvaltning är inte bara något jag på ledningsnivå pratar om utan det genomsyrar vår verksamhet. Till syvende och sist handlar det om vad som faktiskt händer i våra områden och hur det påverkar de som bor där.


FAKTA /
CHRISTEL ARMSTRONG DARVIK

Född: 1953.
Bor: Göteborg.
Familj: Man, två vuxna barn och deras familjer.
Aktuell som: Vd Stena fastigheter, styrelseledamot Svenska Mässan, styrelseledamot Chalmers stiftelse och suppleant i styrelsen för Fastighetsägarna Sverige.

 

TIO FRÅGOR/
CHRISTEL ARMSTRONG DARVIK

Favoritpryl:
Trädgårdssax.
Sött eller salt:
Salt.
Senast lästa bok:
Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg.
Lyssnar på:
Laleh.
Blir arg över:
När någon utnyttjar andra för egen vinning.
Min bästa egenskap:
Forma ett bra lag.
Min sämsta egenskap:
För snabb.
Dansar till:
Reggae.
Hit reser jag gärna igen:
Västindien, Tobago Cays.
Vackraste byggnaden:
Taj Mahal och historien kring varför den byggdes.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]