[ Annons ]

Anna Hoffman på BlumenthalHoffman Fastighetsmäkleri genomför en livestreamad visning med Hemnet Live. Foto: Oscar Barkenbom
Publicerat 14 december, 2020

Rekordstort intresse för bostadsmarknaden – trots corona

Coronapandemin skapade stor osäkerhet på bostadsmarknaden i våras. Men marknaden återhämtade sig under sommaren, för att nå rekordnivåer under hösten. Det framgår av Hemnets årskrönika.

Enligt Hemnets Köparbarometer låg prisförväntningarna på historiskt höga nivåer under januari och februari. Men i och med corona sjönk de till en ny lägstanivå i början av april. 

Prisförväntningarna återhämtade sig emellertid och enligt den sista mätningen i början av december svarade 45 procent av de tillfrågade i undersökningen att de tror på stigande priser de kommande sex månaderna, medan endast 16 procent tror på sjunkande priser.

[ Annons ]

– Trots att 2020 har varit ett dramatiskt år med oro och osäkerhet i omvärlden har det kommit ut ungefär lika många bostäder på marknaden som förra året. Antalet sålda bostäder under året har också ökat för både bostadsrätter och villor. Det är särskilt tydligt att efterfrågan på villor och fritidshus har ökat med snabbare säljtider och rekordlågt utbud, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Även människors bostadspreferenser har förändrats under coronapandemin. Enligt Staffal Tell, talesperson på Hemnet är det troligen en följd av att många tillbringat mer tid i sina hem. Hemnet ser också tydliga sökordstrender där “uteplats” ökat med 92 procent för sökningar på bostadsrätter samtidigt som “inglasad balkong” har ökat med 52 procent och “pool” har ökat med 25 procent för sökningar på villor

– 2020 var året då bostaden blev mittpunkten i mångas liv. Och att många spenderar mer tid i hemmet verkar påverka människors bostadspreferenser. Vi ser en ökad längtan efter mer boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till hemmakontor. Om dessa effekter kommer att bestå även efter att pandemin avtar återstår att se. Det är dock inte en orimlig gissning att exempelvis hemarbete kommer att fortsätta att vara en trend vilket kan påverka på bostadsmarknaden även på längre sikt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]