[ Annons ]

Northvolt etablerar en av Europas största batterifabriker i Skellefteå. Foto: Skellefteå Kraft
Publicerat 19 oktober, 2017

Rekordstor batterifabrik byggs i Skellefteå

Skellefteå har valts som etableringsort för Northvolts planerade batterifabrik. Fabriken kan bli Europas största fabrik för produktion av litium-jonbatterier.

Det rör sig om en sammanlagd investering på 4 miljarder euro fram till 2023. Merparten läggs på etableringen av fabriken i Skellefteå, men en forskningsverksamhet kommer även förläggas till Västerås.

[ Annons ]

– Vi är glada för beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige”, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Uppskattningsvis 2000-2500 nya arbetstillfällen skapas vid etableringen och innebär en såväl lokal som regional utveckling inom flera olika områden.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och vd på Northvolt.

Northvolts siktar på att börja bygga under andra halvåret 2018. Första fjärdedelen ska vara färdigställd och öppna för produktion 2020. När fabriken står helt klar väntas den totalt att producera 32 gigawattimmar batterikapacitet per år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]