[ Annons ]

Loop Architects ApS/Århus, Danmark
Publicerat 20 september, 2016

Rekordsnabbt i Västerås

Från markanvisning till spaden i backen på sju månader. Kvarteret Triton i Västerås kan, med sina 101 hyresrätter och fyra förskoleavdelningar, ha slagit svenskt rekord i snabba byggprocesser.

I oktober 2015 vann Tornet Bostadsproduktion en markanvisning för att bygga ett bostadskvarter i Öster Mälarstrand i Västerås. Redan i juni i år var bygget igång.

[ Annons ]

– Ja, ett rekord tycker vi det är. Det har gått enormt fort och smidigt. Så lite av ”lokalt världsrekord” får man väl ändå säga att det är, säger Per-Olov Gatu, projektchef Tornet Bostadsproduktion.

Kvarteret Triton i Västerås ska förutom bostäder inrymma en förskola med fyra avdelningar som staden ville ta i bruk fortast möjligt. Per-Olov Gatu framhåller det smidiga samarbetet mellan parterna som det främsta skälet till att planprocessen kunnat genomföras så snabbt.

– Vi har haft bra driv i projekteringen och när vi har fastnat har Ulf Edvardsson på fastighetskontoret hjälp till att lotsa oss rätt. Samarbetet med alla inblandade har fungerat enastående bra. Peabs del i projektet ej att förglömma.

Triton byggs med mycket höga ambitioner inom klimateffektivt byggande, social hållbarhet och grön design i fokus. Tilldelningen av byggrätter i Öster Mälarstrand har endast gjorts på kvalitativa grunder med utgångspunkt i social och ekologisk hållbarhet. När resten av området är fullt utbyggt kommer stadsdelen att innehålla cirka 4 000 lägenheter.

– Intresset är rekordstort med 25 inkomna förslag för hela det nya området. Hela stadsdelen ska utgöra det senaste inom hållbart byggande med gröna gårdar, trähus, miljörum, solceller, bil- och cykelpooler och nytänkande överhuvudtaget, säger Ulf Edvardsson, projektledare på fastighetskontoret Västerås stad.

Bolaget Tornet påbörjade kvarteret Triton i juni och beräknar att inflyttningen kan ske sommaren 2018.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]