Planprocessen har varit rekordsnabb. Från markhänvisning till första spadtaget för 30 hyresrätter i Vellinge kommun har bara tagit sex månader.
Publicerat 18 juni, 2015

Rekordsnabb process för nya hyresrätter i Skanör

Planprocessen har varit rekordsnabb. Från markhänvisning till första spadtaget för 30 hyresrätter i Vellinge kommun har bara tagit sex månader.

Enligt Maria Koistinen Hellborg, stadsarkitekt i Vellinge kommun, markerar det första spadtaget för Vellingebostäders projekt startskottet på en byggboom i Skanör.

[ Annons ]

– Vi har fått in många bygglovsansökningar sedan 1 januari, främst på villor, på Skanörs Vångar och det är verkligen kul. Det blir en bra mix av olika boendealternativ i kvarteren, som i sin tur tilltalar olika typer av hushåll.

Vellingebostäders projekt handlar om sex tvåplanshus som tillsammans bildar en modern skånegård innehållande 30 hyresrätter.

Att processen gått snabbt beror på förfrågningsunderlaget som Vellingebostäder skickade ut med en önskan att köpa mark i kombination med nybyggnation. Anders Larsson:
– Vi önskade även bygga yteffektivt, både vad gäller bostädernas interiör, men också antalet bostäder på tomten. Skanskas förslag mötte våra önskemål, vilket resulterade i att vi köpte marken av dem och nu bygger de hyresbostäderna.

Antalet personer som vill bo i hyresrätter har ökat. De senaste åren har 1 000 nya personer tillkommit i kön.
– Intresset är störst på treor med en månadshyra på 6-7 000 kr, säger Anders Larsson.

Arkitekturen har anpassats för att smälta in i. De mönsterskurade tegelfasader skiftar i tre olika nyanser, alla i en varm beige ton, som kompletteras med en variant av äldre Skanörs typiska fönster i kopparmetallfärg och svart ribbat papptak. Fönstersättningen varierar från lägenhet till lägenhet och bidrar därmed till att alla lägenheter är unika. Entréerna har placerats på gavlarna mellan husen och gränderna för tankarna till äldre, charmiga stadskärnor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]