Publicerat 25 april, 2018

Rekordnotering: var femte vd är kvinna

Vd-bytet som aviserades av Hemfosa idag är inte bara ett nytillskott för bolaget. Det innebär också att fastighetsbranschen som helhet kliver över 20 procent-strecket när det gäller andel kvinnor på vd-posten.

Stiftelsen Allbright uppdaterar kontinuerligt sin data över jämställdhet i börsbolagen. Idag kunde de notera ännu en framgång.

[ Annons ]

År 2014 var det enbart två kvinnor på vd-post bland fastighetsbolagen på börsen, De utgjorde då 12 procent av branschens vd:ar. I sin undersökning 2015 kunde Allbright notera en markant ökning då två nya kvinnor tillsattes på vd-post. Det innebar att 16 procent var kvinnor. Men sedan dess har siffran stått still ett bra tag.

Men i och med att Hemfosa idag meddelade att Caroline Arehult tillträder som vd för bolaget kan man notera fem vd-kvinnor i branschen –  20 procent.

Även om det fortfarande är en bra bit kvar till verklig jämställdhet i toppen gläds Tove Dahlgren, tillförordnad vd för stiftelsen Allbright, åt siffrorna.

– Fastighetsbranschen är klassens ljushuvud. Jämställdhet är en smart affärsstrategi, och vi vet att bolag med kvinnor i toppositioner har lättare att i sin tur attrahera fler kvinnor. Genom att ta täten för jämställdhet på börsen löser branschen en av framtidens mest avgörande utmaningar, att säkra kompetensförsörjningen och locka de bästa talangerna, säger Tove Dahlgren.

Alltså är var femte fastighets-vd bland börsbolagen nu kvinna. Faktum är att ingen annan bransch kan presentera en lika hög andel.

Fastighetsbranschen har länge visat framfötterna i Allbrights mätningar. Som första bransch nådde man kraven för jämställda styrelser år 2017 (41% kvinnor), och i Allbrights senaste rapport från september 2017 kunde man notera 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Bäst på börsen inom båda områdena.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]