Christel Armstrong Darvik, koncern-vd, Stena Fastigheter. Foto: Stena fastigheter.
Publicerat 8 juli, 2016

Rekordmånga försäljningar av allmännyttan

De kommunala bostadsbolagen rekordsäljer – minst 14 000 lägenheter har eller kommer att säljas under året. ”Kommunerna borde sälja ännu mer, inte minst i Göteborg”, menar Christel Armstrong Darvik, vd för Stena Fastigheter som är en av köparna.

Många av landets kommuner har stora behov av investeringar i infrastruktur, inte minst skolor och nya bostäder. Alternativet till att låna är att sälja en del av bostadsbeståndet. Efter några år av tämligen liten försäljning har det skjutit fart i år. Enligt en sammanräkning av Dagens Samhälle har runt 20 kommunala bolag i år fattat beslut eller påbörjat en process för att sälja lägenheter. Totalt rör det sig i nuläget om 14 000 lägenheter, men fler kan förstås tillkomma i höst och vinter.

[ Annons ]

En privat fastighetsägare som köpt kommunalt är Stena Fastigheter. I april blev det klart att bolaget tar över 1 225 lägenheter av Landskronahem. Prislappen ska ligga på runt en miljard kronor. Stena Fastigheter har bundit sig att förvalta fastigheterna i minst 10 år och under den tiden kan man inte omvandla till bostadsrätter.

– Landskronahem har förvaltat detta område väl och de ville ha in en privat aktör som kunde fortsätta i den andan, därför fick vi köpa, säger Christel Armstrong Darvik, vd på Stena Fastigheter.

Annars är Stenas affärsidé inte att köpa miljonprogram utan att bygga nytt.

– Nyproduktion i Landskrona är inget som vi klarar av med rimlig avkastning eftersom hyresnivån är låg i staden. Det finns inte tillräckligt många landskronabor som kan betala en hyra på 1 600 kronor kvadratmetern. Då blir det bättre avkastning på att köpa och förvalta äldre fastigheter.

Christel Armstrong Darvik anser att de kommunala bolagen borde sälja mer av sina bestånd än de gör idag.

– Inte minst i Göteborg där man sitter på jättestora värden. Kommuner knorrar över att de saknar pengar till skolor och andra välfärdsinrättningar. Sälj en del av bestånden och låt det gå till investeringar.

Anser du att kommunerna i förlängningen inte ska äga bostadsfastigheter?

– Nej, så långt vill jag inte gå. Kommunerna har ett ansvar för att människor som har det knepigt ska kunna få en bostad med sociala kontrakt. De har det yttersta ansvaret att ställa upp.

Läs även om kommunernas skuldberg. 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]