[ Annons ]

Totalavkastningen på investeringar hyresbostäder i Sverige uppgick enligt IPD Svenskt Bostadsindex till rekordlåga 6,2 procent under 2010.
Publicerat 29 mars, 2011

Rekordlåg direktavkastning på hyresbostäder

Totalavkastningen på investeringar hyresbostäder i Sverige uppgick enligt IPD Svenskt Bostadsindex till rekordlåga 6,2 procent under 2010.

Totalavkastningen på investeringar hyresbostäder i Sverige uppgick enligt IPD Svenskt Bostadsindex till 6,2 procent under 2010. Bostadsfastigheternas värde ökade med 3,9 procent medan direktavkastningen endast var 2,3 procent. Det är betydligt lägre avkastning än för kommersiella fastigheter, som 2010 visade en totalavkastning på 10,4 procent, varav direktavkastningen var 5,2 procent.

[ Annons ]

Jämfört med andra investeringsslag hamnar avkastningen från direktägda bostadsfastigheter under både aktier och fastighetsaktier under 2010, men väl över den för obligationer på 3 procent.

Fastighetsaktier hade ett väldigt starkt år 2010 med en totalavkastning på hela 50 procent, medan aktier i Sverige avkastade 25 procent. På längre sikt ligger avkastningen på fastigheter mellan den för aktier och obligationer, vilket är förväntat med hänsyn till risken i de olika placeringarna.

? Direktavkastningen för bostäder är nu rekordlåg och ligger på i genomsnitt 2,3 procent, vilket ligger under dagens låneräntor med räntebindning på både kort och lång sikt. Vi ser att drift- och underhållskostnaderna stiger, vilket tillsammans med högre värden bidragit till den allt lägre direktavkastningen på hyresbostäder. Bostäder måste innehas och förvärvas i syfte att få en framtida värdeökning, i annat fall blir det svårt att se att kalkylen går ihop, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]