[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 14 juni, 2016

Regeringen vill införa undantag i PBL

Regeringen har skickat in ett lagförlag som ska ge möjlighet till undantag från bestämmelser i plan- och bygglagen för att underlätta byggandet av tillfälliga bostäder för asylsökanden.

Förslaget värnar om asylrätten och ska gälla tillfälliga flyktingboenden i de fall där antalet asylsökande bedöms vara särskilt omfattande.

[ Annons ]

– Vi hade ett läge i höstas där boendesituationen för asylsökande var väldigt ansträngd. Om det uppstår liknande situationer i framtiden är det viktigt att regeringen snabbt kan fatta beslut för att säkerställa att alla som flyr kan få skydd och tak över huvudet, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Enligt lagförslaget ska regeringen ha möjlighet till undantag från de bestämmelser som finns i plan- och bygglagen, utefter de behov som finns. Det kan till exempelvis handla om undantag från intressen som normalt beaktas vid planläggning och från bestämmelserna i plan- och bygglagen gällande bygg-, rivnings- och marklov samt om genomförandet av åtgärder.

Undantagen ska endast vara tillfälliga åtgärder och användas vid extraordinära situationer.

Fakta: Förslaget

Förslaget är en del av regeringens arbete att genomföra den migrationspolitiska överenskommelsen som regeringen har kommit överens om tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]