[ Annons ]

Foto: Regeringen.
Publicerat 21 augusti, 2020

Regeringen öppnar upp för större publik

Regeringen lättar på begränsningarna på 50 personer vid kultur- och sportevenemang – men bara för sittande publik med möjlighet till två meters avstånd. Det står klart efter en presskonferens under fredagen.

Regeringen presenterade två nya förslag gällande de hårt drabbade kultur- och idrottssektorerna under fredagens presskonferens med kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg. 

När det gäller antal besökare öppnar man upp för att lätta på reglerna en aning. Undantag kan ges för vissa arrangemang med sittande publik och möjlighet till två meters avstånd mellan besökarna, där arrangören kan säkerställa ett smittsäkert evenemang. 

[ Annons ]

– Folkhälsomyndigheten ska återkomma till oss med ett tak, så det blir inte obegränsat med människor på de större arrangemangen, sa inrikesminister Mikael Damberg under presskonferensen. 

Har var dock mycket noga med att påpeka att den generella gränsen på 50 personer står dock fast.

– Det är otroligt viktigt att vi bara gör förändringar där vi ser att vi har ett alternativt regelverk, eller där Folkhälsomyndigheten ser att det går att införa begränsningar som gör att det inte uppstår ökad smittorisk.

Regeringen meddelade även att man skjuter till ytterligare 2,5 miljarder kronor i stöd till kulturen och idrotten. 

– Kulturen och idrotten behöver fortsatt stöd i denna stund. De måste finnas kvar den dagen då krisen till slut är över. Kulturen får 1,5 miljarder och idrotten 1 miljard, sa kulturminister Amanda Lind.

De båda förslagen skickas nu ut på remiss och ambitionen är att de nya reglerna angående publik ska börja gälla den 1 oktober.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]