Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Foto: Miljöpartiet.
Publicerat 16 januari, 2017

Regeringen kör över Länsstyrelsen – godkänner 400 nya studentbostäder

I torsdags sa regeringen ja till nya studentbostäder på Gärdet i Stockholm. Därmed hävs Länsstyrelsens tidigare beslut om att stoppa byggplanerna.

Stockholms stads detaljplan för 400 nya studentbostäder på fastigheten Väbeln 3 på Gärdet är åter på banan sedan regeringen satt sig över Länsstyrelsens beslut att stoppa planerna.

[ Annons ]

Länsstyrelsen upphävde kommunens beslut att anta detaljplanen om 400 nya studentbostäder längs Lidingövägen i Stockholm genom att hänvisa till att exploateringen skulle göra stor skada på riksintresset Nationalstadsparken.

Regeringen motiverar sitt beslut med att Länsstyrelsen inte tillräckligt visat att detaljplanen skulle innebära sådan skada på Nationalstadsparken att planen ska upphävas. Detaljplanens syfte att möjliggöra utbyggnad av befintliga studentbostadshus, menar regeringen, kan snarare anses ligga i linje med intentionerna för Nationalstadsparken. Länsstyrelsens beslut ogillas därmed och kommunens beslut att anta detaljplanen står fast.

– Vi anser från regeringens sida att det är möjligt att bygga studentbostäder i det här området. Det är väldigt angeläget nu att bygga studentbostäder, och det här handlar om 400 studentbostäder i ett redan befintligt område, kommenterar Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister beslutet till SVT.

Det är andra gången inom cirka en månad som regeringen sätter sig över beslut från en länsstyrelse där man bedömt att riksintressen måste stå tillbaka för behovet av nya bostäder. I december sade regeringen ja till förslaget att bygga åtta bostadshus vid Solö i Norrtälje kommun.

Fakta: Studentbacken

Studentbacken, Väbeln 3, ligger intill Lidingövägen, i den delen av Nationalstadsparken som kallas Gärdesstaden. Där finns i dag 450 studentbostäder som ägs av Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]