[ Annons ]

I takkronan har de äldsta cyklarna, de med svanhalsar bidragit med de mjuka formerna. Mer moderna element syns i blommorna tillverkade av bromsskivor och fälgar. Foto: Josefin Widell Hultgren
Publicerat 27 mars, 2023

Recycling i dubbel bemärkelse

En venetiansk ljuskrona av kasserade cyklar – i Wihlborgs cykelrum i kontorsfastigheten Kvartetten ska konst och design inspirera till hälsosamma vanor.

Det var en utmaning att få tag i tillräckligt många gamla cyklar för att kunna skapa den stora ljuskronan som numera hänger i taket Wihlborgs cykelrum och cykellounge i kontorsfastigheten Kvartetten.

– Först hade vi bara de mer moderna cykelramarna som är ganska kantiga att jobba med, och då fick ljuskronan ett mer modernt funkis-utseende. Men när vi sedan fick tag i äldre, svängda cykelramar fick kronan följa den ursprungliga venetianska tanken.

[ Annons ]

Det berättar Jonas Torstensson, från design- och arkitektbyrån Torstensson Art & Design, som tillsammans kollegan Linda Röjås skapat det återbrukstänk som ska främja hyresgästernas hälsa.

– För oss är det viktigt att det återanvända materialet förädlas till något nytt. När man kommer in i cykelloungen ser vi gärna att det tar ett tag innan man upptäcker att den stora ljuskronan faktiskt är tillverkad av cykeldelar, säger Linda Röjås.

Den maffiga takkronan är 2,5 meter i diameter och tillverkad av delar från skrotade och irreparabla cyklar från cykelrumsrensningar i bland annat Malmö. Kanske en hint om att ta tag i den egna hojen.

– Ett besök i cykelloungen blir också en påfyllnad för hjärnan. Alltmer forskning visar att hjärnan reagerar positivt på konst och kreativitet, säger Linda Röjås.

I cykelrummets underhållsavdelning kan cyklisten tvätta cykeln, pumpa däcken och ge den en välbehövlig översy i en konstnärligt inramad miljö.

– Jag cyklar överallt och vet hur värdefullt det är med en miljö som gör det lätt att ta cykeln. Ett inspirerande cykelrum kan göra att flera kan välja att ta cykeln och får ett värdefullt tillskott i vardagsmotionen, säger Jonas Torstensson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]