[ Annons ]

Niklas Blonér, centrumchef på Väla Centrum i Helsingborg. Foto: Lars Jansson
Publicerat 23 mars, 2017

Receptet för Väla centrum

Nio år i rad har Väla centrum i Helsingborg rankats högst i mätningen över nöjdast hyresgäster inom handel. Centrumchefen Niklas Blonér delar med sig sina tips för effektivare förvaltning.

Utbud bortom handeln

[ Annons ]

Även om det bara är en enstaka person som hör av sig, gäller det att lyssna, menar Niklas Blonér. Efterfrågan på tjänster och utbud växer snabbt till krav på samhällelig nivå. Ett sådant exempel är toaletterna.

– I dag har vi 52 toaletter, ett gäng mikrovågsugnar och fyra amningsrum, och vi räknar med att kunderna kommer att fortsätta efterfråga andra typer av tjänster.

Sedan 1991 har Välas café- och restaurangetableringar vuxit från 3 till 30. Niklas Blonér uppskattar att cirka 4 200 personer per dag äter lunch här.

– Att komma ihåg sitt köpcentrum som en mötesplats är en bra affär, konstaterar han och fortsätter;

– Vi vet vilka grupper som rör sig här. Det är mellan 50 och 100 föräldrar här tidigt varje dag, vi har ett gäng gubbar som möts här och ungdomarna som gör sina grupparbeten på caféerna. Vi frågar oss hela tiden vilka tjänster vi vill kunna erbjuda.

 

Testa allt, men börja smått

Niklas Blonér har ett motto kring Välas utbud: ”Har vi exakt samma hyresgäster om ett år så har vi misslyckats.” Han menar att man alltid ska utforska nya idéer, därmed inte sagt att butiksytorna ska byta innehåll bara för sakens skull.

– Därför har vi byggt en popup som test-central. Ytan är flexibel, har ganska hög hyra och man tecknar kontrakt på sex månader. Jag brukar veta efter två månader om det är på väg att krascha eller om funkar. I det läget är det en trygghet att man inte har stor portfölj full med pengar på spel.

 

Fullt med aktiviteter

Aktiviteterna på köpcentret duggar tätt och kan vara allt från kändisbesök eller parkeringspartyn till tv-spels-turneringar.

– Vi skräddarsyr alla våra aktiviteter för att väcka känslor och skapa snack vid fikabordet.

 

Organisation inom räckhåll

– 90 procent av branschens köpcentraaktörer har en centrumchef och spetskompetens i Stockholm. Vi jobbar lite annorlunda. Vi har alla funktioner på plats och arbetar utifrån varje hyresgäst som en egen enhet. Vi har alla personalmöten tillsammans med driftsorganisationen.

– Att vi kan vara så ”hands on” med hyresgästerna ger oss definitivt bättre affärer.

Lägg dig i affären

– Vårt affärsmässiga ansvar är inte bara att se till att pengarna kommer in på kontot varje månad. Mitt bästa råd är att titta och lyssna. Är en hyresgäst på väg mot konkurs vet vi om det långt innan beskedet kommer från hyresgästen själv.

Bemöta så tidigt som möjligt med kunskap och åtgärder, är Niklas Blonérs tips.

– Man kanske drar sig för att dela av en lokal eller göra andra större förändringar, men det kan också vara just den utgiften som man får tillbaka längre fram, istället för att bli kvar med en tomställd lokal.

 

Andras svagheter blir styrkor

E-handeln har utan tvekan snabbt lagt vantarna på en rejäl andel av handelskakan. Niklas Blonér menar att handelsfastighetsägarnas utmaning är att vända e-handelns svagheter till sin egen styrka.

– Frågar man kunder varför de handlar i ett köpcentrum svarar de: stort utbud, generösa öppettider och inga leveranstider. Våra fördelar är egentligen ganska uppenbara – du kan ju inte klippa dig på nätet, du går miste om rådgivning i butik och det är krångligt att byta storlekar som blivit fel.

– Vår utmaning är att optimera kundens tid i köpcentret och det gör vi genom att erbjuda tjänster, mat och upplevelser utöver själva handeln.

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]