Rikard Ljunggren, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna Göteborg. Foto: Fastighetsägarna
Publicerat 16 mars, 2018

Realhyran ner i Göteborg även i år

Med hyreshöjningar mellan 0,8 och 1,2 procent innebär det att realhyrorna i Göteborg även i år sjunker. Fastighetsägarna i Göteborg anser att dagens förhandlingssystem där Hyresgästföreningen har ett veto måste göras om.

De privata fastighetsägarnas förhandlingar om 2018 års hyror i Göteborg är avslutade och majoriteten av hyrorna för omkring 45 000 hushåll höjs med mellan 0,8 och 1,2 procent från och med 1 januari 2018.  Det är påpekar Fastighetsägarna i Göteborg under såväl inflationen som den allmänna löneutvecklingen vilket innebär att de reala hyrorna sjunker för ännu ett år.

[ Annons ]

Fastighetsägarna i Göteborg är kritiska till dagens förhandlingssystem som innebär att Hyresgästföreningen har ett veto i de årliga förhandlingarna.

– Dagens förhandlingssystem måste förändras. Hyresgästföreningen har redan på förhand bestämt sig för en låg nivå och har inga incitament att träffa någon överenskommelse över den. Eftersom det enda de riskerar är en utebliven hyresjustering har de veto i årsförhandlingarna. Det är allt annat än en förhandling mellan två jämbördiga parter, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Göteborg i en kommentar.

Fastighetsägarna vill inrätta en oberoende medlingsfunktion, med ett tydligt uppdrag om årsförhandlingarna kör fast.

Hyresgästföreningen har tidigare talat om att även den privata sidan kan behöva en instans för tvistlösning likt Hyresmarknadskommittén (HMK) som hanterar tvister i de årliga hyresförhandlingarna mellan de kommunala bolagen och Hyresgästföreningen. Det förs, enligt Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen, dialogsamtal mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige, där en tvistlösningsmodell parterna emellan är en av huvudpunkterna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]