[ Annons ]

En utestängd generation och oro för minskad tillväxt. Samtidigt får ett höjt krav stöd hos bolånetagarna. Reaktionerna är många på Finansinspektionens förslag om höjda amorteringskrav.
Publicerat 12 november, 2014

Reaktioner på FI:s amorteringskrav

En utestängd generation och oro för minskad tillväxt. Samtidigt får ett höjt krav stöd hos bolånetagarna. Reaktionerna är många på Finansinspektionens förslag om höjda amorteringskrav.

Det har kommit många reaktioner på Finansinspektionens förslag om höjda amorteringskrav. Intresseorganisationen Bostadsrätterna menar att amorteringskravet utestänger en hel generation medan SBAB:s undersökning visar att höjd amortering har stöd hos bolånetagare. Här har vi samlat några röster:

[ Annons ]

En av flera som tror att höjda amorteringskrav slår mot unga är intresseorganisationen Bostadsrätterna:
– Det här är steg mot att ännu mer effektivt stänga ute förstagångsköpare från möjligheten att skaffa sig en egen bostad. Unga och inflyttare har redan drabbats av höga krav på kontantinsats, amorteringar samt topplån med högre räntor. Nu ska de få betala ytterligare för att kunna bo, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist.

Samma sak tror även Svensk byggindustri, som menar att amorteringskrav och tidigare infört bolånetak gör det svårare för dem som står utanför bostadsmarknaden i dag. Grundproblemet är  ett för lågt utbud på bostadsmarknaden, menar organisationen. Däremot tror de inte på en bostadsbubbla.
– Dock ser vi ingen risk för en bostadsbubbla. Skuldtillväxten beror på att det i dag är hushållen själva som finansierar nya bostäder. Hushållen har god betalningsförmåga och stora tillgångar. De stigande priserna på bostadsmarknaden förklaras av hushållens stigande disponibla inkomster, fallande räntenivåer, lågt byggande och urbanisering, säger Björn Wellhagen.

Enligt Bjurfors bostadsbarometer tror stockholmarna att ett krav kommer att få en dämpande effekt på prisutvecklingen och en minskad risk för bostadsbubbla.
– Med stor sannolikhet kommer vi se en minskad rörlighet som en direkt effekt av ett amorteringskrav. Dessutom kommer efterfrågan minska något från höga nivåer vilket kan få en dämpande effekt på prisutvecklingen, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

HSB vill försäkra sig om att amorteringskraven inte riskerar minskat bostadsbyggande. Därför är det viktigt att följa effekterna av en höjning.
– Bostadsbristen är i dag ett av våra stora samhällsproblem. Det är därför viktigt att noga följa så att inte effekterna av amorteringskravet påverkar bostadsbyggandet negativt. Ytterst är det bostadsbristen som driver upp priserna, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Enligt en undersökning som SBAB har gjort finns ett stort stöd hos bolånetagare för höjt amorteringskrav på bolån.
Andelen som stöder de förstärkta amorteringskrav som diskuteras i dagsläget är nästan tre gånger så stor som andelen som är motståndare till dem. 62 procent säger ja och 22 procent säger nej, resterande 15 procent är osäkra.

Men chefsekonomen Tor Borg poängterar att de som är på väg att köpa bostad påverkas mest.
– Ökade amorteringskrav välkomnas av en tydlig majoritet av landets bolånetagare, uppenbarligen anser de flesta att det behövs ytterligare åtgärder. Stödet är dock allra störst hos de som påverkas minst vilket innebär att den privatekonomiska situationen sannolikt påverkar åsikten i frågan. Man får inte heller glömma bort att åtgärderna allra mest påverkar de som är på väg in på bolånemarknaden, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]