En ny studie från Uppsala universitet visar att 13 procent av alla råttor bär på bakterier som kan leda till hjärnhinneinflammation och i värsta fall dödsfall. Det finns i dagsläget inget vaccin som skyddar.
Det är Zoonosis Science Center, IMBIM, vid Uppsala Universitet drivit ett forskningsprojekt för att kartlägga vilka smittor som våra råttor kan sprida till människor – ett projekt tillsammans med Aniticimex. I studien som publiceras idag har man undersökt råttor som vistas i vår absoluta närmiljö. Den oroväckande upptäckten är att 13 procent av de undersökta råttorna bar på antikroppar mot bakterien Leptospira som kan orsaka allvarliga sjukdomar hos människor.
Bakterien kan i värsta fall leda till meningit (hjärnhinneinflammation) eller leptospiros, ofta kallad Weils sjukdom, som har en dödlighet på fem till tio procent.
– I modern tid har vi endast haft enstaka patienter som smittats av Leptospira i Sverige. Denna nya upptäckt i råttor skulle kunna tyda på att leptospiros är på uppgång i Sverige, säger Tanja Strand, forskare vid Zoonosis Science Center.
Nu kan människor ha smittas av dessa bakterier med lindriga symptom som förkylningar och därför inte registrerats inom sjukvården. Bakterien kan även ge influensaliknande symptom.
– Smittan sprids om man hanterar döda djur men det finns också risk i kontakt med djurens avföring, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.
Avföringen kan finnas i jord eller vatten som samlats, till exempel på en innergård eller utanför ett dagis där barn leker. Fastighetsägare har enligt hyreslagen ansvar för att åtgärda råttor och ohyra både i och omkring byggnader.